A recept hozzávalói (6 személyre)
- 40 dkg száraz kalács
- 6 db tojás
- 15 dkg cukor
- 0.25 kiskanál só + 1 csipet
- 3.2 dl tejszín
- 3 dl zsíros tej
- 1 kiskanál vaníliakivonat
- 6 dkg barna cukor
- 3 evőkanál vaj
- 2 evőkanál barna rum
- 1 kiskanál citromlé
- 4 db banán
A karamellszószhoz:
- 15 dkg porcukor
- 3 dl tejszín
- 1 evőkanál barna rum
- 0.25 kiskanál só
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A kalácsot kockára vágjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsiben enyhén megpirítjuk.
A szószhoz a porcukrot egy serpenyőbe szitáljuk, majd kis lángon kevergetve karamellizálni kezdjük. Amikor már borostyánszínű, hozzáadunk 2,5 dl tejszínt, a rumot és a sót, és 1 perc alatt besűrítjük. Ezután hozzákeverjük a maradék tejszínt, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, és simára keverjük.
A tojásokat kikeverjük a cukorral és ⅛ kiskanál sóval. A
tejszínt és a tejet forralni kezdjük, majd hozzáadjuk a tojásos keveréket, és kis lángon folyamatosan kevergetve
besűrítjük. A tűzről levéve a pudinghoz adjuk a vaníliát,
és 30 percre félretesszük hűlni.
A barna cukrot és a vajat addig hevítjük, míg krémes állagú nem lesz, ekkor hozzákeverjük a rumot, a citromlét és 1/4 kiskanál sót. Hozzáadjuk a karikára vágott banánt, átforgatjuk benne, majd levesszük a tűzről.
A kalács felét egy kivajazott sütőedénybe rendezzük.
Rákanalazzuk a banán felét, majd rátesszük a maradék kalácsot, végül újra banán következik. A tetejét meglocsoljuk a pudinggal, majd 30 percig állni hagyjuk, hogy a kalács megszívja magát (időnként át is nyomkodhatjuk).
A sütőt ismét előmelegítjük 180 °C-ra. A sütőedényt egy nagyobb tepsibe állítjuk, és azt félig megtöltjük vízzel. A pudingot alufóliával letakarva 30 percig vízfürdőben sütjük, és eltávolítjuk a fóliát, és a tetejét aranybarnára sütjük. A sütőedényt kiemeljük a vízből, a pudingot 15 percig állni hagyjuk, majd szobahőmérsékleten, a felmelegített karamellszósszal meglocsolva tálaljuk.