Narancsos karamell szelet


Narancsos karamell szelet

Hozzávalók:

 

Krém:

20 dkg cukor

0,5 dl víz

5 dl tej

1 vaníliás puding por

2 ek liszt

2 tojás sárgája

narancs lekvár

1 narancs reszelt héja

 

Piskóta

6 tojásból piskóta+ 2 tojás fehérje, ami a krémből kimaradt

 

A 20 dkg cukrot lekaramellizálok, amikor már kandiscukor jellegű az állaga vigyázni kell mert gyorsan olvadásnak indul és könnyen leéghet. Nem kell félni attól, hogy az edény falára kikeményedik a cukor, nem teszi tönkre az edényt, mert a krémmel majd szépen feloldódik az is. Amire viszont figyelni kell az az, hogy a megolvasztott cukorra mikor ráöntjük a 0,5 dl vizet legyen a kezünkön sütőkesztyű nehogy leforrázon a gőz minket. Az apró kis grillázsokat minél kissebre kell fakanállal törni így hamarabb fog feloldódni, ezt tartalék lángon végeztem.

 

Amikor a karamellizált cukor szép homogén lett az előzőleg csomómentesen (kevés tejjel kikevert) tojás sárgájás, pudingos, lisztes keveréket hozzáadom, majd felöntöm a maradék tejjel és sűrű krémmé főzöm, a végefelé ráreszelem a narancs héját is. Hozzáadok 20 dkg margarint még melegen, azután kiteszem hideg helyre hűlni, ha kihűlt beleteszem egy robotgépbe és jó habosra veretem az egészet. Ezt lehet kézi habverővel is végezni. Természetesen lehet dupla adag krémet is készíteni, és hagyományos módon, úgy, hogy a margarint hidegen habosra verjük és úgy adjuk a hideg krémhez.

 

A piskótát vagy linzert megkenem narancslekvárral, ráteszem a karamell krémet, kevés csokival meglocsolom és már kész is.

 

Nagyon finom, különleges sütemény.

 


Szerkesztés dátuma: kedd, 2012. december 18.
Nézettség: 2,064 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Narancskrémes sütőtök-tekercs Következő cikk: Narancsos-csokikrémes torta


   







Tetszik 1 és még 1 tag kedveli




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: