Szilvalekváros papucs


Szilvalekváros papucs

Hozzávalók 32 darabra:

A tésztához:

  • 500 g búzaliszt (BL55)
  • 350 g kefir
  • 1 db tojás
  • 1 csapott teáskanál kristálycukor
  • 25 g élesztő (friss)
  • 250 g tepertő - sertés (bőr nélkül!)
  • 2 teáskanál só
  • 0.5 kávéskanál bors - fehér (őrölt)

A töltéshez:

  • 400 g szilvalekvár (keményre főzött)

A kenéshez:

  • 1 db tojás

 

Elkészítés:

A kefirt meglangyosítjuk. Kenyérsütő gép üstjébe helyezzük a langyos kefirt, az egész tojást, a lisztet, a cukrot, és a friss élesztőt a felsorolás sorrendjében, majd dagasztó-kelesztő programon elkészítjük a tésztát. Ez kb 120 percet vesz igénybe.

            

 

Míg a tészta kel, a tepertőt átválogatjuk, a bőrkéjét levágjuk, ledaráljuk, ízesítjük sóval, borssal.

                                                   

 

A megkelt tésztát lisztezett asztalra borítjuk, kézzel kicsit széthúzogatjuk, rákenjük az ízes tepertőt, s kézzel beledolgozzuk. Vigyázat, a tepertő zsírossága lágyítja a tésztát, 2-3 evőkanál liszttel korrigálni kell!

            

  

A tepertős tésztát aztán lisztezett nyújtólapon, pihentetés nélkül 5 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk, és annyi egyenlő nagyságú négyzetre vágjuk, ahány papucs készül.

                               

 

A négyzetek közepébe 1-1 kiskanál szilvalekvárt halmozunk, a négyzet egyik csúcsát ráhajtjuk a lekvárra, a vele szemköztit a ráhajtott tészta sarkára, két ujjunkkal óvatosan összenyomjuk.

                                                  

 

Kikent tepsibe sorakoztatjuk őket, és 25 percig langyos helyen kelesztjük.

                                                 

 

A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, aljában egy vízzel telt edénykével. A papucsok tetejét megkenjük a felvert tojással, s tepsinként kb 25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tipp! A kész sütemény remekül tűri a mélyhűtést, érdemes egyből dupla adagot készíteni belőle. Ha kihűlt, dobozba sorakoztatjuk, lefagyasztjuk. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten 1,5-2 óra alatt hagyjuk felengedni, eztán esetleg 180 C fokos sütőben éppen csak átmelegítjük.

                               

 

 


Szerkesztés dátuma: szombat, 2013. március 2. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,528 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Szezámmagos háromszög Következő cikk: Szilvás nyomkodós

Forrás:
www.desszert.eu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: