Hozzávalók:
- 300 g barna cukor
- 200 ml étolaj
- 4 db tojás (nagyobb)
- 280 g búzaliszt (BL55)
- 100 g dió (darált)
- 12 g sütőpor
- 1 csapott mokkáskanál fahéj (őrölt)
- 400 g sárgarépa
- 1 késhegynyi só
- 50 g csokoládé - fehér
- 1 db narancs reszelt héja
A mázhoz:
- 200 g natúr krémsajt (Mascarpone, Philadelphia)
- sárgarépa (reszelt)
- 1 evőkanál vanília eszencia
Elkészítés:
A répákat megtisztítjuk, lereszeljük, valamint egy 26 cm átmérőjű tortakarikát vékonyan kivajazunk, kilisztezünk.
A barna cukrot az olajjal alaposan elkeverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat is.
Durvára törjük a diót, majd egy tálban összekeverjük a lisztet, durvára tört diót, sót, sütőport, fahéjat.
Ha összekevertük a szárazanyagokat, egy fakanállal a barna cukros masszához keverjük a lisztes keveréket, a durvára reszelt répát, az olvasztott fehér csokoládét, és belereszeljük a narancshéjat is.
A kész masszát az előkészített formába öntjük, és előmelegített 165 C-os sütőben légkeverés nélkül kb. 80-90 perc alatt, légkeveréssel kb. 60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát minden esetben alkalmazzunk! Ha kisült, teljesen hűtsük ki kb 2 óra alatt, majd vegyük ki a sütőformából.
A tetejére szükséges krémhez a mascarponét keverjük ki egy kevés vanília eszenciával, és kevés reszelt répával, majd kenjük rá a kihűlt torta tetejére.