Húsvéti töltött kalács


Húsvéti töltött kalács

Hozzávalók

1 db 26 cm-es sütőformához:

A tésztához:

  • 500 g búzaliszt (BL55)
  • 50 g porcukor
  • 50 g vaj
  • 30 g élesztő (friss)
  • 6 g só
  • 1 db tojás
  • 220 ml tej (2,8%-os)
  • 5 g vaníliás cukor - bourbon
  • 1 db citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 100 g marcipán
  • 250 g meggy (befőtt, lecsurgatott)

A kenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítés

Kilisztezünk vékonyan egy 26 cm átmérőjű csatos tortakarikát.

 

Az összes hozzávalót mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő a sóval és a cukorral közvetlenül ne érintkezzen, majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy nem tudunk sima felületet adni a tésztának, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába.

 

Ezután takarjuk le a tésztát nedves konyharuhával, és 30-50 perc alatt kelesszük duplájára.

 

Vékony liszten hosszúkás téglalapra (kb. 30x40cm-re) nyújtjuk a tésztát, és vékonyan ecseteljük meg vízzel.

 

Egy nagy lyukú reszelővel reszeljük rá a marcipánt, majd egyenletesen hintsük el rajta az alaposan lecsurgatott meggybefőttet.

 

Szorosan feltekerjük a tésztát, majd csigává tekerjük, és a hajtással lefelé az előkészített tortaformába tesszük.

 

Ismét kb. 30-50 percen át kelesztjük a kalácsot, majd egész tojással megkenjük, és előmelegített 170 C-os sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

 

Kihűlés után szeleteljük.

 

 


Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. március 12. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,829 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Húsvéti citromtorta Következő cikk: Illatos húsvéti kalács

Forrás:
www.desszert.eu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: