Hozzávalók
1 db 26 cm-es sütőformához:
A tésztához:
- 500 g búzaliszt (BL55)
- 50 g porcukor
- 50 g vaj
- 30 g élesztő (friss)
- 6 g só
- 1 db tojás
- 220 ml tej (2,8%-os)
- 5 g vaníliás cukor - bourbon
- 1 db citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 100 g marcipán
- 250 g meggy (befőtt, lecsurgatott)
A kenéshez:
- 1 db tojás
Elkészítés
Kilisztezünk vékonyan egy 26 cm átmérőjű csatos tortakarikát.
Az összes hozzávalót mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő a sóval és a cukorral közvetlenül ne érintkezzen, majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy nem tudunk sima felületet adni a tésztának, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába.
Ezután takarjuk le a tésztát nedves konyharuhával, és 30-50 perc alatt kelesszük duplájára.
Vékony liszten hosszúkás téglalapra (kb. 30x40cm-re) nyújtjuk a tésztát, és vékonyan ecseteljük meg vízzel.
Egy nagy lyukú reszelővel reszeljük rá a marcipánt, majd egyenletesen hintsük el rajta az alaposan lecsurgatott meggybefőttet.
Szorosan feltekerjük a tésztát, majd csigává tekerjük, és a hajtással lefelé az előkészített tortaformába tesszük.
Ismét kb. 30-50 percen át kelesztjük a kalácsot, majd egész tojással megkenjük, és előmelegített 170 C-os sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Kihűlés után szeleteljük.