Finn vajas pulla


Finn vajas pulla

Hozzávalók

12 db-hoz:

A tésztához:

  • 50 dkg búzaliszt (BL55)
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 db vanília rúd (belseje)
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej (1,5%-os)
  • 3 dkg élesztő (friss)
  • 1 db tojás
  • 1 púpozott evőkanál kardamom (őrölt)
  • 1 csipet só

A szóráshoz:

  • 5 dkg kristálycukor

A töltelékhez:

  • 6 dkg vaj

A kenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítés:

Az élesztőt egy kevés cukorral a tejben felfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, majd kihűtjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a barna cukrot, a csipet sót, a nagy evőkanál kardamont, majd a tojást. Végül ráöntjük az olvasztott vajat és a tejben felfuttatott élesztők és szép hólyagos tésztát dagasztunk. A tésztát 30 percet meleg helyen kelesztjük. (Megjegyzés: A tésztába valóban ilyen sok kardamon kell!!)

 

Ha megkelt a tészta kétfelé osztjuk, majd rudakat sodrunk belőle. A rudakat egyenlő részekre osztjuk, amiket lisztezett felületen átgyúrunk és pici gömböket formázunk belőlük.

 

A gombócokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a mutatóujjunkkal a gömb közepébe egy üreget készítünk. Ezután lekenjük a gömbök felületét tojással.

 

A tölteléknek való vajat kivesszük a hűtőből, majd hideg késsel annyi kis téglatestet vágunk belőle, ahány tésztagombócunk van. (Először egy nagyobb vajszelet vágunk a tömbből, majd azt hasábokra osztjuk, amit aztán elfelezve téglatesteket alakítunk ki.) A vajdarabokat bedugjuk az ujjunkkal kialakított üregbe, majd kissé belenyomkodjuk.

 

Ezután minden pulla tetejére 1-1 teáskanálnyi kristálycukrot kanalazunk. Ezt a cukrot nem kell sajnálni, hiszen miközben a vaj olvad és kissé lecsurog a pulla oldalán viszi magával a cukrot is, ami szépen rásül majd a tészta tetejére!

 

A tésztát nem kelesztjük tovább, hanem rögtön betesszük a hideg, de 180°C-ra állított sütőbe, ahol 15 percig sütjük!

 

 


Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. március 12. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,819 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Ferrero Rocher kocka Következő cikk: Firenzei szelet (Florentine)

Forrás:
www.desszert.eu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: