Hozzávalók
12 db-hoz:
A tésztához:
- 50 dkg búzaliszt (BL55)
- 10 dkg barna cukor
- 1 db vanília rúd (belseje)
- 10 dkg vaj
- 2 dl tej (1,5%-os)
- 3 dkg élesztő (friss)
- 1 db tojás
- 1 púpozott evőkanál kardamom (őrölt)
- 1 csipet só
A szóráshoz:
- 5 dkg kristálycukor
A töltelékhez:
- 6 dkg vaj
A kenéshez:
- 1 db tojás
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés cukorral a tejben felfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, majd kihűtjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a barna cukrot, a csipet sót, a nagy evőkanál kardamont, majd a tojást. Végül ráöntjük az olvasztott vajat és a tejben felfuttatott élesztők és szép hólyagos tésztát dagasztunk. A tésztát 30 percet meleg helyen kelesztjük. (Megjegyzés: A tésztába valóban ilyen sok kardamon kell!!)
Ha megkelt a tészta kétfelé osztjuk, majd rudakat sodrunk belőle. A rudakat egyenlő részekre osztjuk, amiket lisztezett felületen átgyúrunk és pici gömböket formázunk belőlük.
A gombócokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a mutatóujjunkkal a gömb közepébe egy üreget készítünk. Ezután lekenjük a gömbök felületét tojással.
A tölteléknek való vajat kivesszük a hűtőből, majd hideg késsel annyi kis téglatestet vágunk belőle, ahány tésztagombócunk van. (Először egy nagyobb vajszelet vágunk a tömbből, majd azt hasábokra osztjuk, amit aztán elfelezve téglatesteket alakítunk ki.) A vajdarabokat bedugjuk az ujjunkkal kialakított üregbe, majd kissé belenyomkodjuk.
Ezután minden pulla tetejére 1-1 teáskanálnyi kristálycukrot kanalazunk. Ezt a cukrot nem kell sajnálni, hiszen miközben a vaj olvad és kissé lecsurog a pulla oldalán viszi magával a cukrot is, ami szépen rásül majd a tészta tetejére!
A tésztát nem kelesztjük tovább, hanem rögtön betesszük a hideg, de 180°C-ra állított sütőbe, ahol 15 percig sütjük!