Kakaós ostoros kalács


Kakaós ostoros kalács

Hozzávalók a tésztához:

- 70 dkg liszt

- 5 dkg élesztő

- 4 dl tej

- csipet só

- 6 dkg kristálycukor

- 3 tojássárgája

- 3 evőkanál étolaj

- 5 dkg olvasztott vaj

 

A kakaós töltelékhez:

- 25 dkg puha margarin

- 3 csomag vaníliás cukor

- 20 dkg porcukor

- 4 evőkanál kakaópor

 

+ a tetejére a lekenéshez: egy tojássárgája pici tejjel és csipet cukorral összekeverve.

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgéppel dagasztom ki általában, de ha kézzel dagasztjuk, akkor a következőképpen járunk el.

  •  1 dl langyos tejben felfuttatom az élesztőt egy csipet cukorral, majd összeállítom a liszttel, a maradék tejjel, a kristálycukorral, a 3 tojás sárgájával, az étolajjal és az olvasztott vajjal. Lágy tésztává dagasztom. Kelesztőtálba teszem és kb. 1 óráig kelesztem.
  •  Amikor a tészta szépen feljött a kelesztőtálban (azaz duplájára kelt), akkor 6 cipócskára osztom, picit átgyúrom, és konyharuhával letakarva pihentetem lisztezett felületen még 15 percig.
  •  Közben elkészítem a kakaós tölteléket: a margarint kikeverem a vaníliás cukorral, porcukorral és kakaóporral.
  • A cipókat egyenként kb. fél cm vastag téglalappá nyújtom és egyenletesen elosztom rajta a tölteléket, majd feltekerem (mint a bejglit vagy piskótatekercset). Majd három-három tekercset összefonok, így két testes ostoros kalácsot kapok.
  •  Kivajazott, lisztezett tepsibe helyezem őket sütőpapírral elválasztva, hogy sütés közben ne ragadjanak össze.
  •  A tojássárgás/tejes/cukros "egyveleggel" lekenem a tetejét, majd előmelegített légkeveréses sütőben 190 fokon kb. 40 percig sütöm. Kb. a sütési idő felénél, amikor a kalácsok teteje már szép aranybarnára sült, akkor alufóliával letakarom a tetejét és úgy sütöm tovább, hogy a teteje ne égjen meg, de belül még süljön a tészta.

Amikor megsült, 5-8 percig még a tepsiben hagyom tiszta konyharuhával letakarva, hogy jól átpuhuljon a tészta, majd lehet fogyasztani melegen, langyosan, kicsit hidegen - ki hogy szereti.               

                         

Szerkesztés dátuma: hétfő, 2014. január 20. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 2,479 Kategória: Receptek » Sütemények
Előző cikk: Kakaós kalács Következő cikk: Kakaós sütemény

Forrás:
gabicsek.blogspot.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: