Hozzávalók (kb. 10 személyre):
- kb. 3 kg afrikai törpeharcsa vagy sima harcsa filé (vagy mindkettő)
- 6-8 fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál pirospaprika
- zsír vagy olaj
- 2-3 dl fehérbor
- kapor
- 2 dl tejszín
- 5 dl tejföl
a körethez:
- 2 kg csusza tészta
- 1,5 kg házi túró
- 1 l házi teljföl
- 1 kg szalonna
- só
Elkészítése:
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a halat egyforma kockákra (kb. 5×5 cm) daraboljuk. A vörös hagymát üvegesre dinszteljük a zsiradékban, majd a tűzről a bográcsot leemelve beleforgatjuk a haldarabokat, a fokhagymát és a pirospaprikát. Ezután a bográcsot visszarakjuk a tűzre és felhevítjük. Amikor a hal husa fehéredik és a zsír sercegni kezd, felöntjük 2-3 dl fehér borral és megpároljuk. Rázogatva mozgatjuk.
Kb. 10 perc után a tejföllel elkevert tejszínt és a kaprot hozzáadjuk, borsozzuk és megrottyantjuk.
A körethez a csusza tésztát sós vízben kifőzzük, a szalonna zsírjával átforgatjuk. Belekeverjük az összetört túrót, tejfelezzük és a szalonna pörcökkel megszórjuk. Erre (vagy mellé) szedjük a harcsa pörköltet
Forrás:
http://www.sufonesza.hu/?p=47