Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya,
- 1 nagyobb csirke,
- 1 nagy szál lángolt kolbász ( vagy nem nagyon száraz füstölt kolbász)
- 5 pár virsli,
- 1 kg zöldpaprika,
- 6 dl tejföl,
- 25 dkg paradicsom,
- 1 kg vegyes leveszöldség,
- 15 dkg füstölt szalonna,
- 3 dl száraz vörös bor,
- 3 nagy fej vöröshagyma,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál piros fűszerpaprika,
- 3 evőkanál Vegeta ételízesítő,
- 1 púpozott mokkáskanál törött fekete bors,
- ízlés szerint só.
Elkészítése:
Az apróra vágott füstölt szalonnát a bogrács aljába rakjuk.
A csirkét kis darabokra vágjuk, mint amikor paprikás csirkét készítünk.
A húsdarabokat megsózzuk.
A kolbász bőrét lehúzzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. A virsli bőrét is lehúzzuk. A megmosott és kicsumázott zöldpaprikát,valamint a megmosott paradicsomot karikára vágjuk, a megtisztított burgonyát kockára vágjuk.
A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk, a zöldséget tisztítás után kis hasábokra aprítjuk.
A bográcsot a parázsra rakjuk, és a szalonna zsírját kiolvasztjuk. Kevergetés közben beleszórjuk a pirospaprikát, és azonnal (hogy ne éghessen meg) meglocsoljuk 3 evőkanál vízzel. Összekeverjük, és a következő sorrendben tesszük a bográcsba az étel hozzávalóit;
Először a hagymakarikákat, a csirkehúsdarabokat, a füstölt kolbászt, majd a zöldpaprikát, a zöldséget.
Hagyjuk, hogy a parázson néhány percig erősen süljön a bográcsban rakott nyersanyag, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi 2 ujjnyival lepi el a zöldséges húst.
Az ételízesítővel, a törött borssal és a zúzott fokhagymával megfűszerezzük, és kb. egy órán keresztül főzzük. Ezután hozzáadjuk a burgonyát, és együtt puhára főzzük az egészet. Amikor a burgonya is egészen megpuhult, csak akkor öntjük bele a bort és tesszük bele a paradicsomot és a virsliket. Ízlés szerint megsózzuk.
Jól összeforraljuk, végül a tejfölt belekeverve már csak forráspontig melegítjük.