Hozzávalók:
- A zöldségfasírthoz (alias Álu ki tikki):
- 50 dkg krumpli
- 10 dkg zöldborsó
- 10 dkg kukorica
- 2 chili vagy 1 tk chilipehely
- 1 fej lilahagyma
- 2 cm friss gyömbér
- 1 tk kurkuma
- 1 tk római kömény
- 1 tk koriander
- 1/2 tk garam masala
- 2 ek csicseriborsóliszt
- 1 ek citromlé
- olaj
Elkészítése:
A krumplit meghámozom, felkockázom és sós vízben puhára főzöm. Közben a hagymát apróra vágom, a gyömbért lereszelem. Egy serpenyőben evőkanálnyi olajon a mozsárban frissen összetört római köményt és koriandert, a kurkumával melegíteni kezdem, hozzáadom a hagymát, a gyömbért és a chilit. Pár perc elég neki alacsony hőfokon, hogy illatozni kezdjen.
Az időközben megfőtt krumplit leszűröm, összetöröm és a csicseriborsóliszttel, meg a borsóval és a kukoricával a hagymás alaphoz adom. Picit összepirítom, közben sót és citromlevet adok hozzá, ettől fog tudni összeállni. Ezután lehúzom a tűzről és hagyom kicsit hűlni, mert kézzel formázok belőle kb. 24 darab pogácsát. Lelapítom, hogy át tudjon sülni. Pici olajon egy serpenyőben sütöm aranybarnára, ha túl sok az olaj felszívja és zsíros lesz.
Az uborka raitához:
Hozzávalók:
- 1 nagy doboz joghurt
- 1 kígyóuborka
- só
- frissen őrölt bors
- 1/2 tk római kömény
- 1/2 tk koriander
- csipetnyi chilipehely
- friss, apróra vágott petrezselyem
Elkészítése:
Az uborkát meghámozom, végeit levágom és durvára reszelem. Picit megsózom és egy szűrőbe teszem, hogy lecsöpögjön. A joghurtot egy textillel vagy akár konyhai papírtörlővel kibélelt szűrőbe öntöm, hogy lecsöpögjön. 30 perc elég nekik, ezért érdemes a főzést ezzel kezdeni. A koriandert, a római köményt és a chilipelyhet mozsárban finomra töröm, a sóval és a borssal a krémes joghurthoz adom, hozzákeverem a jól kinyomkodott uborkát, végül a petrezselymet. Lehet mentával is ízesíteni, különösen pikáns összhatást kapunk – én sajnos ezúttal nem kaptam.
Forrás:
Egy falat … India (Aréna 2000 Kiadó, 2007)