Hozzávalók:
- 1 kg krumpli, apróbb szemű
- 3-4 nagyobb paszternák
- 4 répa
- 1 fej fokhagyma
- 3-4 ágacska friss rozmaring
- 2 fej lilahagyma
- 2 ek libazsír/olívaolaj
- só, bors
Elkészítése:
A zöldségeket megpucoltam, a krumplikat és a répákat félbevágtam, a paszernákokat elnegyedeltem.A sütőt előmelegítettem 200 Cº-ra.
A félbevágott krumplikat forrásban lévő (!) sós vízbe dobtam, majd az újraforrástól számított 5 perc múlva a többi zöldséget is hozzátettem. Így együtt még 4 percig főztem, majd leszűrtem.
Fontos, hogy ne főzzük túl a zöldségeket, a sütőben lesz még idejük puhulni.
Egy nagy tepsit – amiben egy rétegben elfér az összes zöldség – kikentem a zsírral, beletettem a gerezdekre szedett fokhagymát (hámozatlanul, tenyérrel kicsit megroppantva) és a leszedegetett rozmaringlevélkéket.
A szűrőből a tepsibe szedegettem először a répát és a paszternákot, majd a krumplit kicsit átrázogattam, hogy a felülete kicsit “borzas” legyen – ettől tud majd jó ropogósra sülni.
Ezután a krumplidarabokat és a negyedbe vágott hagymákat is a tepsibe tettem, és óvatosan átforgattam a zsiradékon. Sóztam, borsoztam, majd mehetett is a sütőbe 1 órára.
Sülés közben néha átforgattam, hogy mindenhol egyenletesen aranybarnára sülhessen.
Forrás:
www.sajtkukac.hu