30 dkg szélesmetélt, sós vízben al dentére főzve
Zöldségragu:
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 2 kis szál répa
- egy cikk zellergumó (kb. 6 dkg-s)
- 10 szem csiperkegomba
- 2 nagy paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 cs petrezselyem
- 1 dl paradicsompüré (ez most nem volt túl sűrű, de azért testes)
- 1 tk szárított bazsalikom
- frissen őrölt feketebors
- 1/2 tk chilipehely
- tengeri só
- csipet cukor
- 3 csapott ek apró zabpehely
Elkészítése:
Pár kanál olajon megfuttatom a felaprított hagymát, majd az apróra reszelt répát és zellert hozzádobom, kis lángon dinsztelem, ha kell egy kis vizet adok hozzá. Pár perc után hozzáadom a vékonyra szeletelt gombákat, a felkockázott paradicsomokat, megsózom és fűszerezem, fedő alatt 5 percet párolom.
Ekkor jöhet hozzá a paradicsompüré és 1 dl víz, s ahogy felforrt beleszórom a zabpelyhet. Fedő alatt újabb 5 percet főzöm, közben ránézek, hogy kell e pótolni a vizet. Mielőtt kész megkóstolom, ha kell fűszerezem még, majd félreteszem. A kifőtt tésztának ekkorra kell készen lennie, s szűrés után össze is keverem a raguval.
Paradicsomos joghurt:
Hozzávalók:
- 2 ek joghurt
- 1 ek tejföl
- 4 ek paradicsompüré
- csipet só
- 8 dkg aszalt paradicsom,
- kis darabokra vágva
- 2 marék reszelt parmezán
Elkészítése:
Én most egy 28 cm-es quiche formában sütöttem készre, amit vékonyan kiolajoztam. A raguval összekevert metéltet belesimítottam, elosztottam rajta az aszalt paradicsomot, majd bevontam a joghurtos réteggel, végül megszórtam a parmezán sajttal. 20-25 percet sült 200 fokon, így lett szép aranybarna a teteje. Miután kivettem, 10 percet állni hagytam, így könnyebben tudtam szeletelni.
Forrás:
www.sajtkukac.hu