Paradicsomos foccaccia gazdagon


Paradicsomos foccaccia gazdagon

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 33 dkg kenyérliszt
  • 7 gr szárított élesztő vagy 10 gr friss
  • 1 dkg méz
  • 210 ml állott víz (legyen langyos)
  • 1 dkg tengeri só
  • A tetejére:
  • 50 dkg apró szemű paradicsom (minél több színű, annál színesebb lesz)
  • 5 dkg sajt (nálam most Parmezán és egy kis kecskesajt)
  • 5 dkg fenyőmag
  • olívaolaj
  • cayenne bors, bazsalikom, só, bors

Elkészítése:

Este a paradicsomokat lehéjaztam, hogy ennyivel előrébb legyek. Erre pedig ajánlok egy tökéletes megoldást: nem forrásban lévő vízbe tettem a paradicsomokat, hanem vízforralóban forralt vizet öntöttem rájuk. Pár perc után leöntöttem róluk a vizet és hideggel engedtem fel. Így nem puhultak meg túlságosan és héjazásnál nem égették meg szorgos kezeimet. A pucérrá lett paradicsomokat egy jénaiba dobáltam és egy kis olívaolajjal nyakon öntöttem őket, összeráztam, így nem száradtak ki.

A tésztához a víz felében elkeverjük a mézet és az élesztőt, állni hagyjuk. A lisztet a sóval összekeverjük, a közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük az élesztős vizet, majd elkezdjük összekeverni. A maradék vizet is hozzáöntjük – nekem végül még 1-2 evőkanálnyi kellett – és elkezdjük dagasztani a tésztát. Ekkora adag pár perc alatt simulékony gombóccá alakul, innentől egy tálban letakarva 40 percet kelesztjük.

A fűszereket fél dl olajban elkeverjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk újra és kb. 20*30 cm-es re nyújtjuk. Én egy 22*35 cm-es tepsiben sütöttem, amit kibéleltem sütőpapírral, hogy könnyebb legyen később kiemelni és a tésztát akkorára nyomkodtam, hogy teljesen kitöltse a tepsi alját.

Vékony sugárban olajat spricceltem rá, el is kentem rajta, hogy szépen befedje. Rászórtam a lereszelt sajtot, hogy ne süljön csak olvadjon rajta, ráültetgettem a paradicsomokat, a fűszeres olajat rácsöpögtettem és a paradicsomok közti járatokat szórtam meg a fenyőmaggal, kicsit bele is nyomkodtam a tésztába. Egy újabb vékony sugarú olajozás után ekkor gyújtottam be a sütőt közepes lángra, majd 15 perc után tettem be. Előtte még utolsó lépésként egy hintésnyi bazsalikommal megszórtam, csak az illata kedvéért. (Lehet friss, aprított vagy szárított.)

Először felül sütöttem, hogy kicsit száradjon a paradicsom, 10 perc után középre tettem és mikor szép pirosra sült kivettem a sütőből. Kis pihentetés után kockákra vágtam és a család nagy élvezettel eltüntette.

 

Forrás:
www.sajtkukac.hu


Szerkesztés dátuma: péntek, 2011. február 25. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,352 Kategória: Receptek » Vegetáriánus
Előző cikk: Mascarponés-spárgás kosárkák Következő cikk: Paradicsomos kéksajtos vendégváró


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: