Hozzávalók (8 személyre):
- 1 kg savanyú káposzta
- 20 nagy savanyú káposztalevél
- 1 csomag szójás fasírtpor vagy fél kiló gombából főzött gombapörkölt (recept lap alján) + 2 evőkanál liszt
- 20 dkg főtt rizs
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 egész tojás
- 3-4 evőkanál étolaj vagy zsír
- 2-3 evőkanál liszt
- 2 evőkanálnyi pirospaprika
- só, őrölt bors
- 5-6 db babérlevél
- 1 csapott mokkáskanál kömény
- 2-3 evőkanál lecsó.
Elkészítés:
A szójás fasírtport vagy a két evőkanál liszttel besűrített gombapörköltet összekeverjük 2 dl vízzel, a tojással, főtt rizzsel, 1 fej apróra vágott és kis olajon megfuttatott vöröshagymával, egy gerezd reszelt fokhagymával, csipetnyi borssal, egy kiskanálnyi pirospaprikával és egy mokkáskanálnyi sóval. Ezt a keveréket alaposan összegyúrjuk, aztán a kiterített káposztalevelekbe töltjük úgy, hogy a káposztalevél középső, vastag erét éles késsel vékonyabbra vágjuk, aztán a levél egyik szélére egy púpos evőkanálnyi tölteléket kanalazunk, erre két oldalról ráhajtjuk a levél szélét, és fölsodorjuk a tölteléket. Ha elfogytak a levelek, de marad még töltelék, formázzunk belőle gombócokat.
Amikor a leveleket megtöltöttük, a másik vöröshagymát is vágjuk apró kockákra, és egy nagy fazékban futtassuk át 2 evőkanál olajon. Szórjuk meg a maradék pirospaprikával, keverjük meg, vegyük le a tűzről és öntsük föl egy pohárnyi vízzel. Adjuk hozzá a köményt (lehet egész vagy őrölt is ízlés szerint), egy kis őrölt borsot, a lecsót és főzzük ezt a pörköltalapot kb. 5 percig.
Az apróra vágott káposztát kóstoljuk meg, hogy mennyire sós. Ha nagyon sós, mossuk át néhányszor bő hideg vízben.
Az apró káposzta egyharmadát terítsük egyenletes vastagságban a pörköltalapra. Erre tegyük rá a töltelékek (és a gombócok) felét.
Erre a megmaradt apró káposzta fele jön, amit megszórunk néhány babérlevéllel. Rátesszük a megmaradt töltelékeket (és gombócokat). Aztán az egésze befedjük a maradék káposztával. A káposzta tetejére is szórunk néhány babérlevelet, egy pici köményt és borsot.
Aztán az egészet felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedjük, és mérsékelt lángon 2 órát főzzük.
A főzés végén a lisztből és kis olajból készült rántással vagy a lisztből és 2-3 evőkanál tejfölből és egy deci vízből készült habarással besűrítjük. A sűrítés után az újraforrrástól számítva még 5-10 percig főzzük.
Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
***
Gomba pörkölt
Hozzávalók:
- 1 fej apróra kockázott vöröshagyma
- 50 dkg tisztított és felszeletelt gomba
- pirospaprika, só, olaj
- petrezselyemzöld
- egy-két evőkanál lecsó.
Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a felszeletelt gombát, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a lecsót, megsózzuk, és puhára pároljuk. A főzés végén apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá. Rizzsel, nokedlivel vagy spagettivel tálaljuk. Tálalásnál a tetejét meglocsolhatjuk egy kis tejföllel.
Forrás: www.recept-oldal.hu