Magyar konyha - Régi receptek

   

Boldogasszony áldos
Hun receptek
Hozzávalók: magyar áldosgyöket,  só,  pirosgyökér,  kókusztejpor,  tejföl,  vanília,  akácméz,  mazsola,  citromlé,  csillagánizs,  reszelt citromhéj,  hungyök,  virágpor,  bodzabogyók,  fehérbor,  tündérfű.  A főtt céklát robotgépben péppé zúzzuk, majd szokásosan megfőzzük az áldost. Díszítés: fehér virág. Uralkodó ízirány: édes-savanykás.
 
Hun receptek
Hozzávalók: 5dl tokaji aszú,5dl tokaji furmint,300gr kockára vágott alma,300gr kockára vágott sárgadinnye,1ek tündérfű,1ek méz,fél kk sáfrány,1 kk citromlé,2ek avar gyöket,100gr mazsola,100gr szőlőszem,1ek kókusztejpor,1 vanília rúd,só. Díszítés: virágzó tündérfű Uralkodó ízirány: sejtelmes édes-savanyú ízháttér. Elkészítés: az alapanyagokat összefőzzük.
Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal
Hun receptek
Hozzávalók: avar áldosgyöket,  só,  feldarabolt csirkehús,  tejföl, fehérbor,  friss gyömbér,  vöröshagyma,  fahéj,  hagymafű,  bors,  sáfránygyömbér,  kömény,  hungyök,  citromlé,  liszt,  reszelt citromhéj,  tojás,  méz,  gyökfű.  Köretnek lisztből és tojásból monyádot készítünk, amelynek masszájába összevágott, friss hagymafüvet keverünk.
 
Hun receptek
Hozzávalók:1kg összevágott kakas-(csirke-) hús2l vörösbor2ek hun gyöket250gr összevágott vöröshagyma1ek gyömbér1ek méz2ek citromlé1ek citromhéjfél kk fahéj1kk szerecsendiósó. Színezés: vörös (vörösbor) Díszítés: fehér virágok Uralkodó ízirány: édes-savanykás gyömbéres ízek Elkészítés: szokásos áldos eljárás  
Gyöketek (fűszerkeverékek)
Hun receptek
A gyöketek az ősi konyhánk ízvilágának lelkét alkották. Ízesítő koncentrátumoknak is nevezhetők.
Hun és magyar ételek ízharmóniája
Hun receptek
A világfa szimbolikai nyelvezetét idealizáló lovas népek számára az alap ízek fontos szerepet játszottak az áldozati étel harmóniájának megteremtésében. Az alap ízeket lehetségesen két csoportba osztották. -első csoportba: édes, savanyú, sós, -második csoport: keserű és csípős.
Hun királyi sólyomkorona mézelény
Hun receptek
Hozzávalók: 600 g őrlemény (liszt) 3 dl tej fél kk élesztő 2 ek méz 2 ek reszelt kókusz vagy kókusztejpor 50 g mazsola 2 ek citromhéj só Elkészítés: Összegyúrjuk az örlényt a felsorolt alapanyagokkal és a tejben szétmorzsolt élesztővel.
Hun – Avar – Magyar Gyöket
Hun receptek
Mint ahogy a mai konyhaművészetben is meghatározó szerepet töltenek be a fűszernövények, s az egyéb felhasználandó alapanyagok, együttesen egy sajátos íz harmóniát képeznek a mai magyar gasztronómiában. Az őseink konyhájának alapját képező gyöketek is egyedi íz világot alkottak, s meghatározó jelleggel bírtak.
Hungvári marhaüstöny
Hun receptek
Hozzávalók: avar áldosgyöket,  só,  kockára vágott marhahús,  erdei gomba,  cékla,  citromlé,  reszelt citromhéj,  friss gyömbér,  csillagánizs,  tejföl,  friss komlóvirág,  méz,  bors,  feketeribizli,  köles,  fahéj,  friss csomborhungyök,  reszelt pörkölt mandula,  vörösbor. Tálalás előtt megszórjuk friss, vágott csomborral.
Hunor és Magor csodaboga áldos
Hun receptek
hozzávalók: hun és magyar áldosgyöket,  só,  kockákra vágott szarvas- és őzhús,  tejföl,  vöröshagyma,  erdei gombák,  citromlé,  fehérbor,  méz,  sáfrány,  virágpor,  sáfránygyömbér,  friss bazsalikom,  hungyök,  bársonyvirág,  friss gyömbér,  bodzabogyók (vagy bodzalekvár),  vanília,  reszelt dió. Díszítés: fehér virág.

40 cikk | 3 / 4 oldal