Hozzávalók:1kg összevágott kakas-(csirke-) hús2l vörösbor2ek hun gyöket250gr összevágott vöröshagyma1ek gyömbér1ek méz2ek citromlé1ek citromhéjfél kk fahéj1kk szerecsendiósó. Színezés: vörös (vörösbor)
Díszítés: fehér virágok
Uralkodó ízirány: édes-savanykás gyömbéres ízek
Elkészítés: szokásos áldos eljárás
A világfa szimbolikai nyelvezetét idealizáló lovas népek számára az alap ízek fontos szerepet játszottak az áldozati étel harmóniájának megteremtésében. Az alap ízeket lehetségesen két csoportba osztották.
-első csoportba: édes, savanyú, sós,
-második csoport: keserű és csípős.
Hozzávalók:
600 g őrlemény (liszt)
3 dl tej
fél kk élesztő
2 ek méz
2 ek reszelt kókusz vagy kókusztejpor
50 g mazsola
2 ek citromhéj
só
Elkészítés:
Összegyúrjuk az örlényt a felsorolt alapanyagokkal és a tejben szétmorzsolt élesztővel.
Mint ahogy a mai konyhaművészetben is meghatározó szerepet töltenek be a fűszernövények, s az egyéb felhasználandó alapanyagok, együttesen egy sajátos íz harmóniát képeznek a mai magyar gasztronómiában. Az őseink konyhájának alapját képező gyöketek is egyedi íz világot alkottak, s meghatározó jelleggel bírtak.