- Hun-Magyar konyhai elnevezések -


- Hun-Magyar konyhai elnevezések -
  • áldos: a hun-magyar áldozati ételek általános elnevezése, hosszú lével készült ételek. Nagy gonddal készített áldozati étel, hosszú lére eresztett, leveses jellegű, melyben az egy vagy többféle húst összefőzzük zöldségekkel, friss füvekkel, fűszerekkel, gombákkal esetleg gyümölcsökkel. Az alapízesítésre a kiválasztott gyöketet használjuk. Az áldos tartalmas, sűrű levét a szétfőtt hagyma és a szétfőtt zöldségek anyaga képezi, zsirdékot, olajat soha nem használunk hozzá. Az áldos készítésének a zsírmentességet kivéve nincsenek tiltó szabályai.
  • baligány: párolt, darált hal összedolgozva más alapanyagokkal, fűszerekkel, káposzta, torma vagy szőlőlevélbe göngyölítve
  • csipetkény: csipetke
  • csücsür: derelye szerű tésztába töltött, főtt készítmény
  • ékkarakány: hajszálvékonyra vágott hal vagy hússzelet
  • fejlevelű: káposzta
  • fonálgyurány: hosszú, gyúrt tészta
  • füstölény: füstölt készítmény
  • ginzény: ginseng
  • gömbögy: gombóc
  • gyöket: fűszerkeverék
  • gyökfű: petrezselyem
  • gyurány: gyúrt tészta
  • hagymafű: metélőhagyma
  • házas: háziasított bor
  • hungyök: koriander
  • ízelény: előétel
  • izogány: hússal, fűszerekkel, zöldséggel ízesített kelény (mint a pizza)
  • karakány: nyers húsból, nyers halból készített étel
  • kelény: lapos, lángosszerű kenyér (langalló)
  • keverény: friss salátakészítmény
  • kötöny: bélbe töltött darált készítmény (hurka, kolbász)
  • mezelény: mézzel édesített sütemény
  • monyád: galuska
  • napkirályvirág: krizantém
  • nyárád: friss zöldségből készült étel
  • őrlény: teljes őrlésű liszt
  • ötükény ízek: öt alapíz (édes-sós-savanyú-keserű-csípős)
  • párlány-párolány: párolt készítmény
  • sáfránygyömbér: korkuma
  • savamány: savanyított hal, savanyított zöldség
  • siklóhal: angolna
  • süttöny: olajban kirántott darált hús, vagy zöldségféle
  • szamsza: tésztába töltött, sütőben készült készítmény
  • szögpaprika: csili
  • szömörcsög: gombócszerű, párolt vagy sült készítmény
  • telény: teljes őrlésű lisztből készített kenyér
  • tikmony: a tojás régi magyar neve
  • tökörke: cukkini
  • tündény: teljes őrlésű lisztből készült vastag palacsinta
  • turfű: majoránna
  • tündérfű: rozmaring
  • üstöny: az áldos rövid levű változata (mint a pörkölt). A rövid levű áldost üstönynek nevezzük. Alapszabályai az áldoshoz hasonlóak, de a levét elforraljuk, "pörköltszerűen" besűrítve. A megfőzésre szánt húsmennyiség közel egyötöde a vöröshagyma, amelyet teljesen szétfőzünk, ez adja az üstöny sűrű léalapját. A hagymából kifővő olaj teszi lehetővé, hogy sűrű és szaftos lehessen.
  • vizibúza: rizs
  • zöldelény: zöldség

Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. december 20.
Nézettség: 5,898 Kategória: Régi receptek » Hun receptek
Előző cikk: - Főzési alapeljárások - Következő cikk: Álmos fia, Árpád magyar fejedelmi áldos


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: