Magyar konyha - Régi receptek - Hun receptek

   

Nagyszentmiklósi bárányüstöny, zöldelény szömörcsöggel
Hozzávalók: hun áldosgyöket,  só,  kockára vágott bárányhús,  sáfránygyömbér,  vöröshagyma,  méz,  tejföl,  friss gyömbér,  vöröshagyma,  méz,  tejföl,  friss gyömbér,  vörösbor,  spenót,  káposzta,  fokhagyma,  erdei gomba,  citromlé,  uborka,  reszelt citromhéj,  sárgarépa,  reszelt dió,  liszt,  tojás,  som.
Pozsonyi kecsegeüstöny
Hozzávalók: magyar áldosgyöket,  fehérbor,  kecsegeszeletek, tejföl,  vöröshagyma,  reszelt dió,  gyökfű,  tündérfű,  sóska,  citromlé,  csillagánizs,  sütőtök,  reszelt citromhéj,  hungyök,  reszelt torma,  mazsola. Rövidlevű áldosmódra készítjük el, de az üstönyhöz való sok hagyma-alappal.
Szittya fehérló áldos
Hozzávalók: kockákra vágott,  fiatal lóhús,  méz,  magyar áldosgyöket,  tejföl,  darált-pörkölt árpa, kumisz (vagy kefír),  vöröshagyma,  citromfű,  citromlé,  fehérbor (édes tokaji szamorodni),  reszelt citromhély,  só. Díszítés: kék és fehér virág. Uralkodó ízirány: savanykás (citromlé, kumisz), tálalás előtt friss citromfűvel megszórva.
Tarcal-hegyi zöldelényüstöny:
Hozzávalók: avar áldosgyöket,  só,  tokaji aszú,  vizitorma,  vöröshagyma,  csalán,  káposzta,  paraj,  uborka,  gyökfű,  padlizsán,  sárga- és fehérrépa,  citromlé,  méz,  reszelt citromhéj,  friss tárkony,  friss reszelt gyömbér,  torma,  mazsola,  tejföl,  őrölt-pörkölt árpa,  szerecsendió. Tálalás előtt friss, vágott tárkonynal megszórjuk.
Turulsólymász vadgalamb áldos
Hozzávalók: hun áldosgyöket,  méz,  kockákra vágott vadgalambhús,  citromlé,  mazsola,  reszelt citromhéj,  feketeribiszkelé,  pörkölt mandula,  vöröshagyma,  só,  tejföl,  bodzalekvár,  fehérbor (táltoshegyi nemesrizling).
 
Hozzávalók:600 gr kockára vágott báránycomb,1,5 l száraz vörösbor,só. Színezés: a vörösbor színezése. Díszítése: piros és fehér virág Uralkodó ízirány: a főtt bárány vörösborral megnemesített íze. Elkészítése: a kockára vágott bárányt a vörösborban megfőzzük  
Világfa szárnyasáldos
Hozzávalók: hun gyöket,  citromlé,  kockákra vágott szárnyashúsok,  reszelt citromhéj,  csillagánizs,  sáfránygyömbér,  mazsola,  tejföl,  tökörke,  méz,  só,  reszelt dió,  kajszibarack,  őszibarack,  fehérbor. Díszítés: fehér virágok. Uralkodó ízirány: édes-savanykás.

27 cikk | 3 / 3 oldal