Őseink főzési technikája, ételeik és italaik hozzávalói
Az ősi magyar konyhát a hun áldozati ételek filozófiájának megismerésén keresztül közelítettük meg.
Nézzük, hogy miből és hogyan készültek mindennapi ételeik.
Forrás: AntalVali.
Legkorábbi magyar beszámolóink gasztronómia élményekről Mátyás király korából származnak. Hunyadi Mátyás udvara volt az első "az Alpokon túl", ahol a humanista tudománnyal és a reneszánsz művészettel együtt kibontakozott az új, emberközpontú életforma és vele együtt a gazdagabb, kifinomultabb étkezés is. (Később, a török időkben Erdélyé lett a vezető szerep.
Szárított hús:
A leölt állat húsát nyúzás után rémfára aggatták a pásztorok, majd egy gyékény vászonponyvára feldarabolták csontostúl kb akkora darabokra, mint egy kontyos dió, azután részletekben hagyma nélkül hüvelykes tányér vastagságban felbokráncsolták, sót hintettek rá, ezt a réteget a még többször megismételték, majd annyi vízzel öntötték fel, hogy egy újnyira ellepje ...