Hozzávalók:
- 1 szép, kemény fejes saláta,
- 2 kis fej vöröshagyma,
- 4 tojás,
- 10 dkg gépsonka,
- 4 evőkanál olaj,
- fél citrom leve
- 1 teáskanál mustár,
- ízlés szerint cukor és só,
- csipetnyi porcukor és törött bors.
Az öntethez az olajat a citromlével és a mustárral jól kikeverjük, majd megsózzuk, és a cukorral meg a borssal ízesítjük. Hűtőszekrénybe tesszük felhasználásig. A salátát leveleire szedjük és megmossuk, majd jól leszárítjuk. Vékony csíkokra vágva ugyancsak a hűtőszekrénybe rakjuk. A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozva lereszeljük, a gépsonkát nagyon vékony csíkokra, a csíkokat pedig apró kockákra metéljük. A hagymát tisztítás után vékony karikákra vágjuk, és megsózva összekeverjük. Salátástálba szórjuk a salátacsíkokat, a hagymát, a sonkát és a tojást, ráöntjük az öntetet, és két villával vagy salátás kanállal óvatosan, hogy ne törjön, jól összeforgatjuk.
Fél órára betesszük a hűtőszekrénybe. Pirított kenyérszeletkékkel tálaljuk. Nemcsak vacsorára, hanem hús mellé köretnek is kitűnő, de sült krumplival is tálalható ebéd vagy vacsora gyanánt.