Hozzávalók (4 személyre):
- 1 fej jégsaláta (vagy más fejes saláta),
- 1 kis doboz (425 ml) vörös vesebabkonzerv,
- 1 kis doboz (425 ml) kukoricakonzerv,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 7 dkg húsos füstölt szalonna,
- 2 evőkanál napraforgóolaj,
- 1 evőkanál ecet,
- 2 evőkanál napraforgómag,
- só, bors.
A fejes vagy jégsalátát megtisztítjuk, megmossuk, félbe-, majd vékonyabb cikkelyekre vágjuk. A konzerv vesebabot hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és összekeverjük az ugyancsak leöblített és lecsöpögtetett kukoricával. A megtisztított vöröshagymát és a vékonyan felszeletelt szalonnát apróra felkockázzuk. A megtisztított napraforgómagot serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül enyhén megpirítjuk, majd kiszedjük a serpenyőből és kihűtjük. A felkockázott szalonnát a serpenyőben kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a hagymakockát és üvegesre pároljuk. Kihűtjük, összekeverjük az olajjal, az ecettel és a pirított napraforgómaggal. A salátacikkelyeket tálra rendezzük, ráhalmozzuk a babos kukoricát, végül leöntjük a szalonnás salátalével.
Lefedve, hűtőszekrényben legalább 30 percig érleljük.
Magvas rozskenyér illik hozzá.