Töltike


Töltike

Bár a töltött szőlőlevél (töltike egyes vidékeken tőtike) mediterrán csemege, és a hozzávaló savanyított szőlőlevél konzervként is kapható, nagyanyám igazi, friss, gyenge szőlőlevélből készített töltikét, és már ő is a mamájától tanulta.

Valójában a töltöttkáposzta rokona. Hozzánk Törökországból, Szerbiából, Erdélyből került. A töltike Erdélyben nemzeti eledel. A tölteléket a csángók gyeloskának is hívják. Jócskán van benne rizs, és olajosabb mint általában. A csángók martilapuba, vagy szőlőlevélbe csavarják. A méretét jellemzi az alábbi mondás: „Két tőtike egy falás”. Szatmár környékén padlutka néven ismert, máshol töltike, tőtike. Háromszék bizonyos részein zöldkáposzta. Készítik még lósóskából (martilapu), a nyírségben tormalevélbe, karalábélevélbe, rebarbaralevélbe csomagolják.

Hozzávalók (4 személyre)

  • fél kiló darált hús,
  • 30 dkg szőlőlevél,
  • 3 hagyma,
  • 1/3 bögre rizs,
  • 1 evőkanál margarin,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 citrom leve,
  • 1/2 evőkanál só,
  • 1/2 teáskanál feketebors.

Elkészítése:

A levelek vastag középső erét laposra levágjuk, majd pillanatra fövő vízbe mártjuk és rögtön utána hidegbe. A leveleket vigyázva -hogy ne szakadjanak szét -a szokásos töltelékkel

megtöltjük, esetleg kis vágott zöld kaprot is tehetünk bele.

Ezalatt a margarinon dinszteljünk hagymát, adjuk hozzá a rizst, a darált húst, a borsot, a sót és az apróra vágott petrezselymet. A hozzávalókat jól dolgozzuk össze. A megfőtt, lecsöpögtetett szőlőlevelek fonákjára helyezzünk egy kanálnyi tölteléket. Tekerjük a szőlőlevélbe, mintha töltött káposztát készítenénk. A leveleket mélyebb tűzállóba helyezzük, szorosan egymás mellé, és annyi húslével (esetleg vízzel) töltsük föl, hogy a leveleket ellepje. Adjuk hozzá a citromlét és főzzük készre gyenge lángon kb. 1 óra hosszat, amíg a vizet fel nem szívja következő módon: A tálat tányérral lefedjük, és arra egy követ vagy más súlyos tárgyat teszünk.

Felfövés után még körülbelül 20 percig főzzük nagyon lassú tűznél. Ezalatt be kell igya levét.

Ha kész, behabarjuk egy kicsi tejfeles habarással, de nem sűrűre. Ne kavargassuk, csak rázogassuk a lábost, hogy ne törjön össze a töltike.

Tippek

Tálalhatjuk a következő körítéssel: Zsírban pirított vöröshagymát paprikázzuk, sóval-borssal ízesítjük, hozzáadunk savanyú káposztát és vízzel feltöltjük, kockára vágott füstöltoldalast a töltelékkel együtt a káposztára tesszük, és készre pároljuk. Tálaláskor az aprókáposztára helyezzük a tölteléket, mellé a füstöltoldalast tejföllel, paprikaszínnel locsoljuk.

Tálalhatjuk tejfölös kapormártással is. Használhatunk birkahúst, köríthetjük puliszkával.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2009. október 7. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,838 Kategória: » Szüret


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: