A vaj


A vaj

Származás

A vaj az egyik legrégebben ismert tejtermék, melyet a tej egyik legértékesebb alkotórészéből, a tejzsírból (tejszín) állítanak elő. Készítése feltehetőleg oly régre nyúlik vissza, mint maga a tejtermelés.

Készítése, előállítása

A különböző vajkészítményeket 23-25%-os zsírtartalmú tejszínből, köpüléssel - folyamatos veréssel - készítik, melynek végeredményeként kapják a legalább 80%-os tejzsír tartalmú, idegen zsírt nem tartalmazó terméket.

Jellemzés

A vaj könnyen emészthető, jól felszívódó, ezért értékes állati eredetű zsiradék. Színe halványsárga, a tehenek takarmányától függően sötétebb vagy világosabb árnyalatú. Fénye selymes, szobahőmérsékleten jól kenhető, aromás illatú. Íze zamatos, esetleg enyhén savanykás.

Energitartalom

717 kcal, 2999 kJ/100 gramm

Eltarthatóság, tárolás

A vaj igen érzékeny a különböző szagokra és fényre, ezért szagot átadó termékkel együtt nem tárolható. Kasírozott alufóliába csomagolva, fénytől védve, hűtve tároljuk, így 14-30 napig is fogyasztható.

Elkészítés, felhasználás

Közvetlen fogyasztásra, sütésre-főzésre egyaránt alkalmas. A sütemények elhagyhatatlan kelléke!


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2011. február 21. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 3,169 Kategória: » Tejtermékek


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: