Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg porcukor
25 dkg
2 egész tojás
8 kocka étcsoki
kicsi olaj a csoki olvasztásához
francia drazsé
perec alakú ropi
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba tesszük. Beleszórjuk a sütőport, a vaníliás cukrot és a porcukrot, jól összekeverjük.
Hozzávalók 4 személyre:
200 g tőkehalfilé
100 g páncél nélküli garnéla
100 g tejszín
1 vöröshagyma
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
1/2 l hal-alaplé (kockából)
1/8 l fehérbor
késhegynyi sáfrány
só
fehérbors
kapor a tálaláshoz
A halszeletekre csepegtessünk citromlét, majd tegyük félre.
Valószínűleg a Monarchiában idején alakult ki, és ma is az utódállamokban, de elsősorban Magyarországon és szerte a világon, ahol magyarok és magyar származásúak laknak, ismert és kedvelt édesség. Jellegzetessége, hogy egyetlen alkalomra készül: karácsonyra. Kezdetben kizárólag fondánból készült, főként kis csónak alakúra formázták keményítőpúderből képzett negatívba öntve.
XIV. századi francia édesség a kizárólag nálunk népszerű szaloncukor őse. Sok kis műhelyben még a második világháború után is kézzel rojtozták a csomagolópapírt, csavarták a sztaniolt.
Akár hungarikum is lehetne a szaloncukor, amelynek készítésével a XIX. század első harmadában kezdtek foglalkozni a magyar cukrászok.
Hozzávalók:
1/2 kg cukor,
1/2 kg tejpor,
10 dkg kakaó,
15 dkg öregre vágott dió esetleg mogyoróval keverve,
15 dkg vaj, egy fél dl rum.
A cukrot feltesszük 1.5 dl vízzel főzni, 3 percig forraljuk, utána hozzáadjuk a tejport és a kakaóval fél percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Bedobjuk a diót és a rumot, majd folytonos keverés ellett a vajat.
Hozzávalók:
2 fej nagyobb savanyú káposzta
1 kg darált hús ( vegyesen disznó és borjú )
3 evőkanál rizs
1 tojás
só, bors
Elkészítése: A káposztát leveleire szedem, a vastag ereket levágom, hogy könnyebben tudjam majd összegöngyölni, és amíg a húst elkészítem, addig hideg vízben áztatom. A darált húshoz hozzáadom a tojást, a rizst, ízlés szerint sót, borsot.
Egy nagyon finom ünnepi fasírtot fogunk készíteni. Ez is azért nagyon jó, mert nem olajjal készítjük, hanem gombócokat készítünk belüle, és a sütőben így is meg lehet sütni.