Magyar konyha - Ünnepek

   

Rudolf aprósüti
Karácsony
Hozzávalók: 60 dkg liszt 1 csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor 30 dkg porcukor 25 dkg 2 egész tojás 8 kocka étcsoki kicsi olaj a csoki olvasztásához francia drazsé perec alakú ropi Elkészítés: A lisztet egy nagy tálba tesszük. Beleszórjuk a sütőport, a vaníliás cukrot és a porcukrot, jól összekeverjük.
Sáfrányos halleves
Karácsony
Hozzávalók 4 személyre: 200 g tőkehalfilé 100 g páncél nélküli garnéla 100 g tejszín 1 vöröshagyma 2 evőkanál vaj 2 evőkanál liszt 1/2 l hal-alaplé (kockából) 1/8 l fehérbor késhegynyi sáfrány só fehérbors kapor a tálaláshoz A halszeletekre csepegtessünk citromlét, majd tegyük félre.
Szaloncukor
Karácsony
Valószínűleg a Monarchiában idején alakult ki, és ma is az utódállamokban, de elsősorban Magyarországon és szerte a világon, ahol magyarok és magyar származásúak laknak, ismert és kedvelt édesség. Jellegzetessége, hogy egyetlen alkalomra készül: karácsonyra. Kezdetben kizárólag fondánból készült, főként kis csónak alakúra formázták keményítőpúderből képzett negatívba öntve.
Szaloncukor házilag
Karácsony
XIV. századi francia édesség a kizárólag nálunk népszerű szaloncukor őse. Sok kis műhelyben még a második világháború után is kézzel rojtozták a csomagolópapírt, csavarták a sztaniolt. Akár hungarikum is lehetne a szaloncukor, amelynek készítésével a XIX. század első harmadában kezdtek foglalkozni a magyar cukrászok.
Szaloncukor házilag
Karácsony
Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 1/2 kg tejpor, 10 dkg kakaó, 15 dkg öregre vágott dió esetleg mogyoróval keverve, 15 dkg vaj, egy fél dl rum. A cukrot feltesszük 1.5 dl vízzel főzni, 3 percig forraljuk, utána hozzáadjuk a tejport és a kakaóval fél percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Bedobjuk a diót és a rumot, majd folytonos keverés ellett a vajat.
Töltött káposzta
Karácsony
Hozzávalók: 2 fej nagyobb savanyú káposzta 1 kg darált hús ( vegyesen disznó és borjú ) 3 evőkanál rizs 1 tojás só, bors Elkészítése: A káposztát leveleire szedem, a vastag ereket levágom, hogy könnyebben tudjam majd összegöngyölni, és amíg a húst elkészítem, addig hideg vízben áztatom. A darált húshoz hozzáadom a tojást, a rizst, ízlés szerint sót, borsot.
Töltött pulykanyak
Karácsony
Hozzávalók: 0,5 kg darált sertéshús, 30 dkg máj, 1 doboz gombakonzerv, 2 zsemle, só, bors, fokhagyma vágott petrezselyemzöldje, 1 kisebb vöröshagyma majoranna, 3 tojás, 1 pulyka nyak bõre 10 dkg zsír Elkészítése: Bevarrjuk a pulykanyak bõr keskenyebb végét.
Ünnepi sajtos fasírt (videó)
Karácsony
Egy nagyon finom ünnepi fasírtot fogunk készíteni. Ez is azért nagyon jó, mert nem olajjal készítjük, hanem gombócokat készítünk belüle, és a sütőben így is meg lehet sütni.
Vegetáriánus töltött káposzta
Karácsony
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 10 darab káposzta levél 5 evõkanál szójagranulátum 5 evõkanál zabpehely, 3 tojás, 2 gulyásleves kocka, 1 zöldségleves kocka, 1-2 füstölt ízű kocka piros paprika bors só, 1 mokkás kanál csípõs pirosarany, 1 nagy fej hagyma, olaj, ízlés szerint friss oregánó, petrezselyem, zöld bazsalikom levél apróra vágva, kb.

99 cikk | 10 / 10 oldal