Magyar konyha - Ünnepek

   

Szentelésre vitt kosár
Húsvét
Lássunk néhány példát arra, mit tartalmazhatott a szentelésre vitt kosár: Göcsejben a századfordulón a szentelésre sonkát, tojást, kalácsot, tormát szoktak kengyeles kosárban küldeni. Hitük szerint a tojás Krisztus keresztfáját, díszítése Krisztus kötelét, a torma a keserűséget jelképezi.
Áfonyás báránygerinc
Húsvét
Hozzávalók: 1 tasak MAGGI Tepsis fortélyok Tejszínes-hagymás csirke alap 1 evőkanál MAGGI Húsvarázs ételízesítő 2 dl tejszín 1 dl száraz vörösbor 1 dl étolaj csipetnyi tárkony csipetnyi tarka bors ízlés szerint só 20 dkg vegyes erdei gomba 1 db báránygerinc 10 dkg vörösáfonya Elkészítés: A báránygerincet kicsontozzuk, sóval és durvára törött borssal megszórjuk.
Aszaltszilva-leves
Húsvét
(őrségi recept) A megmosott, gőzön megpuhított, magozott szilvát 3-4 darabra vágva vízben puhára főzzük, egy darabka fahéjat is teszünk a főzőlébe. Ha a szilva megfőtt, levét tejföllel behabarjuk, sóval, cukorral ízesítve fogyasztjuk. Ugyanígy készítjük aszalt meggyből és aszalt cseresznyéből is.
Báránypogácsák gombás ceruzababbal
Húsvét
Hozzávalók: 1/2 kiskanál koriander 1/2 kiskanál zsálya 1/2 kiskanál örölt babér 1 kiskanál pirospaprika 5 dkg vaj 1 dl húsleves 1/2 dl fehérbor 15 dkg gomba 4 maréknyi ceruzabab 2 gerezd fokhagyma őrölt bors só 1 vöröshagyma étolaj 60 dkg darált bárányhús 1/2 kiskanál kakukkfű Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy kevés olajon megfonnyasztjuk.
Báránypörkölt recept
Húsvét
Hozzávalók: 1 kg csontos bárányhús 0,6 dl olaj 10 dkg vöröshagyma 1 dkg fűszerpaprika 8 g só 8 dkg zöldpaprika 3 dkg paradicsom 24 dkg laskatészta Elkészítés: A húst kicsontozzuk, és felkockázzuk, a hagymát, paprikát és a paradicsomot felaprítjuk. A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a húst és a csontot, majd párolni kezdjük. Beletesszük a paprikát és a paradicsomot.
Bébikukoricás pulykamell tekercs
Húsvét
A göngyölt pulykamell szeleteket ezúttal bébikukoricával töltöttem meg és baconnal illetve leveles tésztával takartam be. Nagyon finom lett, érdemes kipróbálni! Lehet készíteni csirkemellből is akár, bármilyen más zöldséggel töltve.
Citromos bárányleves
Húsvét
Hozzávalók (4 főre): 50 dkg kicsontozott báránycomb vagy lapocka 1 evők.Univer vöröshagymakrém 4 evők. olaj 1 kisk. Univer fokhagymakrém só 1-1 kisk. kakukkfű és tárkony 1 hegyes, de nem erős zöldpaprika 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér 4-5 csiperkegomba 15 dkg zöldborsó 2 dl tejföl 1 evők.
Couscous saláta zöld paprikával és paradicsommal
Húsvét
Hozzávalók: 6 főre: 2 húsos zöldpaprika, 1 pohár víz, 1 pohár couscous, Só, őrölt fekete bors, 250 g apró (cherry) paradicsom, 1 kígyóuborka, Erőspaprika ízlés szerint, 3 kanál koriander zöld levele apróra vágva (cilantro), 6 evőkanál olíva olaj (extra virgin), 5 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 kávéskanál fűszerpaprika, 3 gerezd fokhagyma (kin...
Főtt tojások mustárágyon / Gránátalma
Húsvét
Hozzávalók: 4 db főtt tojás, 5 dkg szalonna (apró kockára vágva), egy kis fej vöröshagyma (apróra vágva), 1/2 ek liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 ek dijoni magos mustár, 1 ek édes mustár Elkészítés: A tojásokat megfőzzük és meghámozzuk.
Gombafejek rántva
Húsvét
Hozzávalók: Fél kg csiperkegomba 2 tojás, zsemlemorzsa liszt olaj Elkészítés: A gombákat megtisztítom, a szárát eltávolítom (ezt más ételhez használom fel). A fejeket sózom, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm. Forrás: grocceni.com

99 cikk | 2 / 10 oldal