Magyar konyha - Ünnepek

   

Zöldág-járás, zöldág-hordás
Pünkösd
A májusi pünkösdi időszak jelentős szertartása a zöld ágak házba vitele. Az ablakokra, az ajtók fölé, a szobák falára, a kútgémre, a malmokra frissen vágott zöld ágakat tűztek. Az ősi termékenységvarázslások emléke ez a szokás, de egyben védelem is a rontás, a boszorkányok ellen. A földbe tűzött zöld ág a hiedelem szerint megóvja a vetést a jégveréstől, a kártevőktől.
Új kenyér ünnepe
Új kenyér ünnepe
Kevés ünnep van, amelynek annyi elnevezése alakult ki, mint augusztus 20-nak. A kifejezések szaporodása az elmúlt ötven év termése, a második világháború előtt szinte egységesen a Szent István-nap szóhasználat dominált. Miután az ünnep a körmenetből nőtte ki magát, az elnevezés adta magát.
Halottak napja
Mindenszentek
A népi kultúrában a mindenszentekhez szinte egyetlen szokás sem kötődik, ezzel szemben a halottak napja igen színes hagyományokkal rendelkezik.
Mindenszentek
Mindenszentek
III. Gergely pápa a 8. században indította útjára mindenszentek ünnepét. A pápa kiállt azért, hogy a vértanúk mellett a kereszténység elismerése után szentté avatottakról is emlékezzenek meg, ezért 732-ben a Szent Péter-bazilika egyik mellékkápolnáját mindenszenteknek, vagyis az egyház szentjeinek ajánlotta.
Karácsonyi étkezés
Karácsony
Karácsony böjtje A karácsony böjtje, amely a hamvazószerda és a nagypéntek mellett a legszigorúbb, de örömmel vállalt böjti nap. Ilyenkor reggelire csupán kenyeret és olajba áztatott savanyú káposztát ettek a jó katolikusok. Mások csak kenyéren és vízen böjtöltek. A böjti ebédre üres bableves és mákos guba vagy mákos tészta készült.
Al-dunai halleves
Karácsony
Hozzávalók 4 személyre: 2,5 kg ponty 25 dkg vöröshagyma só ízlés szerint 2 zöld paprika 15 dkg vegyes leveszöldség 2 közepes paradicsom 8 dkg csipetke 3 tojássárgája 5 szem egész bors 3 dl tejföl 2 dkg csemege pirospaprika 1 babérlevél A halat megtisztítjuk, a csontokat eltávolítjuk, majd a filéket felszeleteljük, besózzuk, és a hűtőben állni hagyjuk.
Almás-hagymás pulykasült
Karácsony
Hozzávalók: 1 egész pulykacomb (1-1,2 kg) 5 közepes fej hagyma 5 nagy alma 2 ek kacsazsír 2 rozmaring ágacska (vagy 2 tk szárított rozmaring) só bors A pulykacombot megmossuk, szárazra töröljük. Sóval-borssal bedörzsöljük, a bőrét beirdaljuk.
Bögrés-kakaós forró sütemény készítése karácsonyra (videó)
Karácsony
Most bögrés-kakaós süteményt fogunk készíteni, aminek az az érdekessége, hogy borzasztó gyorsan elkészül, mert a mikróban fogjuk elkészíteni. Hozzávalók: 4 ekanál liszt 1 kkanál sütőpor 4 ekanál porcukor 2 ekanál kakaópor 1 ekanál tojás 3 ekanál tej 3 ekanál étolaj Elkészítése: A felsorolás sorrendjében tegyük az összetevőket egy tálba, majd keverjük össze.
Bonbonok mézesdobozban
Karácsony
Remek ajándék, de desszertnek is kitűnő a karácsonyi ebéd/vacsora után. Kezdjük a bonbonokkal: direkt nem írtam mennyiségeket, mert az akkor dől el, amikor az ember készíti,a bonbon állaga dönti el. Az aszalt gyümölcsöket a hozzávalóknál leírt alkoholban áztattam egy napig, majd drága férjem botturmixgéppel pürésítette.
Karácsonyi forró borleves készítése egyszerűen (videó)
Karácsony
Hozzávalók Amire szükségünk van 1/2 liter bor 3 dl víz 10 dkg cukor citromlé citromhéj 2 db tojás Elkészítése: A két tojás sárgáját tegyük egy tálba, öntsük hozzá a citromlevet, a cukrot és a citromhéjat szórjuk bele. Keverjük össze. A bort és a vizet forraljuk fel.

99 cikk | 8 / 10 oldal