A májusi pünkösdi időszak jelentős szertartása a zöld ágak házba vitele. Az ablakokra, az ajtók fölé, a szobák falára, a kútgémre, a malmokra frissen vágott zöld ágakat tűztek. Az ősi termékenységvarázslások emléke ez a szokás, de egyben védelem is a rontás, a boszorkányok ellen. A földbe tűzött zöld ág a hiedelem szerint megóvja a vetést a jégveréstől, a kártevőktől.
Kevés ünnep van, amelynek annyi elnevezése alakult ki, mint augusztus 20-nak. A kifejezések szaporodása az elmúlt ötven év termése, a második világháború előtt szinte egységesen a Szent István-nap szóhasználat dominált. Miután az ünnep a körmenetből nőtte ki magát, az elnevezés adta magát.
III. Gergely pápa a 8. században indította útjára mindenszentek ünnepét. A pápa kiállt azért, hogy a vértanúk mellett a kereszténység elismerése után szentté avatottakról is emlékezzenek meg, ezért 732-ben a Szent Péter-bazilika egyik mellékkápolnáját mindenszenteknek, vagyis az egyház szentjeinek ajánlotta.
Karácsony böjtje
A karácsony böjtje, amely a hamvazószerda és a nagypéntek mellett a legszigorúbb, de örömmel vállalt böjti nap. Ilyenkor reggelire csupán kenyeret és olajba áztatott savanyú káposztát ettek a jó katolikusok. Mások csak kenyéren és vízen böjtöltek. A böjti ebédre üres bableves és mákos guba vagy mákos tészta készült.
Hozzávalók 4 személyre:
2,5 kg ponty
25 dkg vöröshagyma
só ízlés szerint
2 zöld paprika
15 dkg vegyes leveszöldség
2 közepes paradicsom
8 dkg csipetke
3 tojássárgája
5 szem egész bors
3 dl tejföl
2 dkg csemege pirospaprika
1 babérlevél
A halat megtisztítjuk, a csontokat eltávolítjuk, majd a filéket felszeleteljük, besózzuk, és a hűtőben állni hagyjuk.
Hozzávalók:
1 egész pulykacomb (1-1,2 kg)
5 közepes fej hagyma
5 nagy alma
2 ek kacsazsír
2 rozmaring ágacska (vagy 2 tk szárított rozmaring)
só
bors
A pulykacombot megmossuk, szárazra töröljük. Sóval-borssal bedörzsöljük, a bőrét beirdaljuk.
Most bögrés-kakaós süteményt fogunk készíteni, aminek az az érdekessége, hogy borzasztó gyorsan elkészül, mert a mikróban fogjuk elkészíteni.
Hozzávalók:
4 ekanál liszt
1 kkanál sütőpor
4 ekanál porcukor
2 ekanál kakaópor
1 ekanál tojás
3 ekanál tej
3 ekanál étolaj
Elkészítése:
A felsorolás sorrendjében tegyük az összetevőket egy tálba, majd keverjük össze.
Remek ajándék, de desszertnek is kitűnő a karácsonyi ebéd/vacsora után.
Kezdjük a bonbonokkal: direkt nem írtam mennyiségeket, mert az akkor dől el, amikor az ember készíti,a bonbon állaga dönti el. Az aszalt gyümölcsöket a hozzávalóknál leírt alkoholban áztattam egy napig, majd drága férjem botturmixgéppel pürésítette.
Hozzávalók
Amire szükségünk van
1/2 liter bor
3 dl víz
10 dkg cukor
citromlé
citromhéj
2 db tojás
Elkészítése:
A két tojás sárgáját tegyük egy tálba, öntsük hozzá a citromlevet, a cukrot és a citromhéjat szórjuk bele. Keverjük össze.
A bort és a vizet forraljuk fel.