Sült sonka


Sült sonka

Nincs semmi bajunk a klasszikus főtt húsvéti füstölt sonkával. Ha azonban kedvünk támadna az elmaradhatatlan sonkát más módon tálalni, íme egy egyszerű recept a kísérletező kedvűek számára. A narancslekváros húsvéti sült sonka több dologban is eltér a klasszikustól. Főzéséhez és sütéséhez is narancsot használunk, és a főzés után még a sütőbe is kerül. Ha szeretnénk kipróbálni ezt a (nemcsak) húsvéti ételt, olyan sonkát válasszunk, amelyen van egy kevés bőrös zsír réteg is. Aggodalomra semmi ok, ennek jelentős részét levágjuk, illetve kisül.

Hozzávalók:

  • 2 kg bőrös füstölt sonka (pl. darabolt füstölt comb csont nélkül)
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1/2 zeller
  • 1 hagyma
  • 3 babérlevél
  • 10 db egész fekete bors
  • 2-3 ág kakukkfű
  • 2 (bio) narancs
  • a sütéshez: friss kakukkfű és rozmaring, babérlevél, só, őrölt bors, egész kömény, 10 dkg narancslekvár

Elkészítés:

A sonkát alaposan mossuk le, és pár órára áztassuk vízbe.

A zöldségeket pucoljuk meg. A sonkát megfelelő méretű lábasban tegyük fel főzni. Öntsük fel annyi tiszta vízzel, amennyi ellepi. Tegyük a főzőlébe a darabolt sárgarépát, zellert és hagymát, a babérlevelet és az egész borsot, a narancsok vékonyan levágott héját és kifacsart levét. Ha a főzőlé felforrt, lassú tűzőn főzzük tovább kb. 60 percig. Ezt követően 30 percig hagyjuk a főzőlében állni.

A húst vegyük ki a léből. A bőrt késsel vágjuk le vékonyan úgy, hogy kb. 1 cm zsír maradjon a sonkán. A megmaradó zsír réteget éles késsel vágjuk be 1 cm-es rombusz alakzatban. A vágások mentén tegyük bele a rozmaring levelektől megtisztított ágat, a kakukkfű ágakat és a kettétört babérleveleket (lásd kép). A sonkát enyhén sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kevés egész köménnyel, és tegyük be 20 percre 170 fokos sütőbe. Közben a rozmaring leveleket vágjuk apróra, és keverjük el a narancslekvárral. Ha szükséges, hígíthatjuk kevés vízzel, így könnyebb szilikon ecsettel a sonkára kenni.

Ha a sonkán lévő zsír réteg 20 perc elteltével gyöngyözni kezd, vegyük ki a sütőből, és minden oldalán kenjük meg a rozmaringos narancslekvárral. Ezt többször ismételjük a következő kb. 50 perc alatt, amíg a sonka elkészül.

(www.tutitippek.hu)


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. március 15. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,578 Kategória: Ünnepek » Húsvét
Előző cikk: Sült fasírt főtt tojással Következő cikk: Szabolcsi húsvéti sárga túró


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: