Nincs semmi bajunk a klasszikus főtt húsvéti füstölt sonkával. Ha azonban kedvünk támadna az elmaradhatatlan sonkát más módon tálalni, íme egy egyszerű recept a kísérletező kedvűek számára. A narancslekváros húsvéti sült sonka több dologban is eltér a klasszikustól. Főzéséhez és sütéséhez is narancsot használunk, és a főzés után még a sütőbe is kerül. Ha szeretnénk kipróbálni ezt a (nemcsak) húsvéti ételt, olyan sonkát válasszunk, amelyen van egy kevés bőrös zsír réteg is. Aggodalomra semmi ok, ennek jelentős részét levágjuk, illetve kisül.
Hozzávalók:
- 2 kg bőrös füstölt sonka (pl. darabolt füstölt comb csont nélkül)
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1/2 zeller
- 1 hagyma
- 3 babérlevél
- 10 db egész fekete bors
- 2-3 ág kakukkfű
- 2 (bio) narancs
- a sütéshez: friss kakukkfű és rozmaring, babérlevél, só, őrölt bors, egész kömény, 10 dkg narancslekvár
Elkészítés:
A sonkát alaposan mossuk le, és pár órára áztassuk vízbe.
A zöldségeket pucoljuk meg. A sonkát megfelelő méretű lábasban tegyük fel főzni. Öntsük fel annyi tiszta vízzel, amennyi ellepi. Tegyük a főzőlébe a darabolt sárgarépát, zellert és hagymát, a babérlevelet és az egész borsot, a narancsok vékonyan levágott héját és kifacsart levét. Ha a főzőlé felforrt, lassú tűzőn főzzük tovább kb. 60 percig. Ezt követően 30 percig hagyjuk a főzőlében állni.
A húst vegyük ki a léből. A bőrt késsel vágjuk le vékonyan úgy, hogy kb. 1 cm zsír maradjon a sonkán. A megmaradó zsír réteget éles késsel vágjuk be 1 cm-es rombusz alakzatban. A vágások mentén tegyük bele a rozmaring levelektől megtisztított ágat, a kakukkfű ágakat és a kettétört babérleveleket (lásd kép). A sonkát enyhén sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kevés egész köménnyel, és tegyük be 20 percre 170 fokos sütőbe. Közben a rozmaring leveleket vágjuk apróra, és keverjük el a narancslekvárral. Ha szükséges, hígíthatjuk kevés vízzel, így könnyebb szilikon ecsettel a sonkára kenni.
Ha a sonkán lévő zsír réteg 20 perc elteltével gyöngyözni kezd, vegyük ki a sütőből, és minden oldalán kenjük meg a rozmaringos narancslekvárral. Ezt többször ismételjük a következő kb. 50 perc alatt, amíg a sonka elkészül.
(www.tutitippek.hu)