A sonkás falatokat azoknak ajánljuk, akik egyszerűen és rövid idő alatt szeretnének könnyű vacsorát, vagy vendégváró falatokat készíteni. A sonkás falat önmagában, zöldsalátával, krémlevesekhez, vagy mini kivitelben aperitif mellé is fogyasztható. Egy újabb ötlet leveles tésztával, amely melegen és hidegen, de melegítve is nagyon ízletes..
Hozzávalók:
- 1 csomag (kb. 270 gr) készre nyújtott leveles tészta
- 8 dkg főtt sonka
- 1 tojás
- 1 ek tejföl
- őrölt bors, petrezselyemzöld
Elkészítés:
A sonkát aprítógépben aprítsuk fel a tejföllel, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, és a felvert tojás 2/3-át (kicsit ügyeskednünk kell, de felesleges lenne egy újabb tojást felhasználni a leveles tészta megkenéséhez).
A leveles tésztából vágjunk négyszögeket. Ezek közepére helyezzünk a töltelékből. A tészta szélét kenjük meg szilikon ecsettel a maradék felvert tojással. Hajtsuk össze a négyszögeket, szorosan nyomjuk le a széleket az ujjainkkal. Sőt, a legjobb, ha egy villával több helyen rányomunk.
A csomagok tetejét kenjük meg a tojással, szórjuk meg őrölt chilivel vagy zöldfűszerrel.
200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.
Tippek
Ha sonkás falatokat szeretnénk készíteni, kb. 6×6 cm-es négyszögeket vágjunk a tésztából, ha sonkás táskát, akkor legalább 10×10 centiset (utóbbi esetben gyorsabban végzünk).
Ha időnk engedi, készítsünk a sonkás falatokhoz joghurt, kevés majonéz, citromlé, őrölt bors, továbbá zöldfűszer vagy chili hozzáadásával mártogatóst.
Kiváló lehetőség maradék húsvéti sonka felhasználására is.
Ha nincs más lehetőség, a sonkát késsel is nagyon apróra vághatjuk.
(www.tutitippek.hu)