Sült fasírt főtt tojással


Sült fasírt főtt tojással

Kedvelt klasszikus a darált húsos receptek között a stefánia vagdalt, vagy más néven egyben sült fasírt. A benne lévő főtt tojás miatt különösen húsvétkor aktuális, de természetesen az év bármely más napján is elkészíthető..

Hozzávalók:

  • 50 dkg (sertés) darált hús
  • 1 zsemle
  • 1 tojás
  • 3-5 főtt tojás
  • 1 hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk mustár
  • só, bors, majoránna
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • pirospaprika (opcionális)

Elkészítés:

A zsemlét vízben puhára áztatjuk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Egy kis serpenyőben kevés olajon a hagymát világosra dinszteljük, végén a fokhagymát is belekeverjük.

Egy nagy tálban a darált húst villával szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a dinsztelt hagymát-fokhagymát és a kinyomkodott zsemlét. Fűszerezzük sóval, borssal, mustárral (esetleg pirospaprikával) és a tenyereink között szétmorzsolt majorannával. A masszát alaposan összedolgozzuk.

A főtt tojásokat meghámozzuk, a szélekből egy-egy vékony szeletet levágunk, hogy egyenes legyen (így a tojások tökéletesen egymás mellé helyezhetők).

A munkalapra alufóliát vagy folpackot teszünk, közepén csíkban megszórjuk zsemlemorzsával. Erre a csíkra fektetjük hosszúkásan a húsos masszát. Közepébe mélyedést készítünk. A tojásokat egymás mellé a mélyedésbe tesszük. A folpack vagy fólia segítségével a húst henger alakúvá formázzuk.

Egy tepsi alját olajjal kikenünk, a húshengert beletesszük (inkább belecsúsztatjuk). Tetejét kevés olajjal meglocsoljuk. 200 fokos sütőben 1 órát sütjük (ha teteje túlzottan barnul, takarjuk le fóliával). Sütés közben néha meglocsolgathatjuk.

A tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt óvatosan kivesszük a tepsiből, hogy ne törjön el. Ujjnyi szeletekre vágva langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Tippek:

Ízlés szerint készíthetjük apróra (2X) darált hússal is, így homogénebb lesz a massza.

A masszát úgy is megformázhatjuk, hogy rögtön a tepsibe tesszük, közepébe a tojásokat, majd befedjük a hússal, amelyet szépen elsimítunk, formázunk.Ha a rúd formázását sütőpapíron végezzük, a húst azzal rögtön átemelhetjük a tepsibe.

A tojások száma tetszőleges, fél kiló húshoz az 5 db főtt tojás szinte végigéri a rudat, így minden szeletre jut belőle. Egyéb esetben félbevágott, vagy kockára vágott tojással is megtölthetjük a masszát.

A vagdalt tetejét beboríthatjuk vékonyra szeletelt szalonnával. Vigyázzunk, hogy sütés közben ne égjen meg (ebben az esetben süssük a húst inkább fóliával letakarva, és csak a végén vegyük le a fóliát, hogy megpiruljon).

A hideg vagdalt szeleteket kevés olajon serpenyőben mindkét oldalon megpiríthatjuk.

A stefánia vagdalt fogyasztható langyosan körettel, hidegen salátával, akár szendvicshez is felhasználható. Ideálisan előkészíthetó, jól és több napig is tárolható hűtőszekrényben, házibulikra vagy partikra és piknik ételként is tökéletes.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2011. március 17. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 6,877 Kategória: Ünnepek » Húsvét
Előző cikk: Sonkás falatok Következő cikk: Sült sonka


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: