Karácsony böjtje
A karácsony böjtje, amely a hamvazószerda és a nagypéntek mellett a legszigorúbb, de örömmel vállalt böjti nap. Ilyenkor reggelire csupán kenyeret és olajba áztatott savanyú káposztát ettek a jó katolikusok. Mások csak kenyéren és vízen böjtöltek. A böjti ebédre üres bableves és mákos guba vagy mákos tészta készült.
Hozzávalók 4 személyre:
2,5 kg ponty
25 dkg vöröshagyma
só ízlés szerint
2 zöld paprika
15 dkg vegyes leveszöldség
2 közepes paradicsom
8 dkg csipetke
3 tojássárgája
5 szem egész bors
3 dl tejföl
2 dkg csemege pirospaprika
1 babérlevél
A halat megtisztítjuk, a csontokat eltávolítjuk, majd a filéket felszeleteljük, besózzuk, és a hűtőben állni hagyjuk.
Hozzávalók:
1 egész pulykacomb (1-1,2 kg)
5 közepes fej hagyma
5 nagy alma
2 ek kacsazsír
2 rozmaring ágacska (vagy 2 tk szárított rozmaring)
só
bors
A pulykacombot megmossuk, szárazra töröljük. Sóval-borssal bedörzsöljük, a bőrét beirdaljuk.
Most bögrés-kakaós süteményt fogunk készíteni, aminek az az érdekessége, hogy borzasztó gyorsan elkészül, mert a mikróban fogjuk elkészíteni.
Hozzávalók:
4 ekanál liszt
1 kkanál sütőpor
4 ekanál porcukor
2 ekanál kakaópor
1 ekanál tojás
3 ekanál tej
3 ekanál étolaj
Elkészítése:
A felsorolás sorrendjében tegyük az összetevőket egy tálba, majd keverjük össze.
Remek ajándék, de desszertnek is kitűnő a karácsonyi ebéd/vacsora után.
Kezdjük a bonbonokkal: direkt nem írtam mennyiségeket, mert az akkor dől el, amikor az ember készíti,a bonbon állaga dönti el. Az aszalt gyümölcsöket a hozzávalóknál leírt alkoholban áztattam egy napig, majd drága férjem botturmixgéppel pürésítette.
Hozzávalók
Amire szükségünk van
1/2 liter bor
3 dl víz
10 dkg cukor
citromlé
citromhéj
2 db tojás
Elkészítése:
A két tojás sárgáját tegyük egy tálba, öntsük hozzá a citromlevet, a cukrot és a citromhéjat szórjuk bele. Keverjük össze.
A bort és a vizet forraljuk fel.
Hozzávalók:
1 kg liszt
4dl porcukor
2 kk szódabikarbóna
csipet só
20 dkg vaj
3 egész tojás
3 dl méz
2 ek. fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint
díszítéshez:
egy tojásfehérje
6 ek porcukor
A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk.
Karácsonyi reggelikhez ajánlok most egy forró kakaós italt, amit nagyon egyszerű elkészíteni, és nagyon finom a végeredmény.
Amire szükségünk van
3 ekanál víz
2 ekanál kakaópor
3 ekanál cukor
2 dl tej
tejszínhab
Készítése
Tegyük egy lábosba a vizet, kakaóport, cukrot, majd főzzünk belőle sűrű, csokis masszát. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda.
Hozzávalók:
A pulykához:
1 fiatal pulyka (6-8 kg)
20 dkg füstölt bacon
só
bors
A krumplihoz:
6 nagy főtt krumpli
1 hagyma
fél liter tej
20 dkg füstölt sonka
5 dkg vaj
1 kanál őrölt bazsalikom
1 kanál őrölt petrezselyem
3 kanál sima liszt
só, bors
Elkészítése:
A pulykát dörzsöljük be kívül-belül sóval és borssal, majd borítsuk be a baconnal és kötözzük meg.
Hozzávalók
3 dl konyak
3 dl erős feketekávé
15 dkg porcukor
fahéj
Elkészítése:
Önsük a kávét (használhatunk nescafét is), a porcukrot és a fahéjat egy tálba, keverjük össze. Öntsük hozzá a konyakot, keverjük ismét össze. A keveréket két hétig érleljük hűtőben, majd fogyasztás előtt szűrjük le.