Magyar konyha - Ünnepek - Karácsony

   

Karácsonyi étkezés
Karácsony böjtje A karácsony böjtje, amely a hamvazószerda és a nagypéntek mellett a legszigorúbb, de örömmel vállalt böjti nap. Ilyenkor reggelire csupán kenyeret és olajba áztatott savanyú káposztát ettek a jó katolikusok. Mások csak kenyéren és vízen böjtöltek. A böjti ebédre üres bableves és mákos guba vagy mákos tészta készült.
Al-dunai halleves
Hozzávalók 4 személyre: 2,5 kg ponty 25 dkg vöröshagyma só ízlés szerint 2 zöld paprika 15 dkg vegyes leveszöldség 2 közepes paradicsom 8 dkg csipetke 3 tojássárgája 5 szem egész bors 3 dl tejföl 2 dkg csemege pirospaprika 1 babérlevél A halat megtisztítjuk, a csontokat eltávolítjuk, majd a filéket felszeleteljük, besózzuk, és a hűtőben állni hagyjuk.
Almás-hagymás pulykasült
Hozzávalók: 1 egész pulykacomb (1-1,2 kg) 5 közepes fej hagyma 5 nagy alma 2 ek kacsazsír 2 rozmaring ágacska (vagy 2 tk szárított rozmaring) só bors A pulykacombot megmossuk, szárazra töröljük. Sóval-borssal bedörzsöljük, a bőrét beirdaljuk.
Bögrés-kakaós forró sütemény készítése karácsonyra (videó)
Most bögrés-kakaós süteményt fogunk készíteni, aminek az az érdekessége, hogy borzasztó gyorsan elkészül, mert a mikróban fogjuk elkészíteni. Hozzávalók: 4 ekanál liszt 1 kkanál sütőpor 4 ekanál porcukor 2 ekanál kakaópor 1 ekanál tojás 3 ekanál tej 3 ekanál étolaj Elkészítése: A felsorolás sorrendjében tegyük az összetevőket egy tálba, majd keverjük össze.
Bonbonok mézesdobozban
Remek ajándék, de desszertnek is kitűnő a karácsonyi ebéd/vacsora után. Kezdjük a bonbonokkal: direkt nem írtam mennyiségeket, mert az akkor dől el, amikor az ember készíti,a bonbon állaga dönti el. Az aszalt gyümölcsöket a hozzávalóknál leírt alkoholban áztattam egy napig, majd drága férjem botturmixgéppel pürésítette.
Karácsonyi forró borleves készítése egyszerűen (videó)
Hozzávalók Amire szükségünk van 1/2 liter bor 3 dl víz 10 dkg cukor citromlé citromhéj 2 db tojás Elkészítése: A két tojás sárgáját tegyük egy tálba, öntsük hozzá a citromlevet, a cukrot és a citromhéjat szórjuk bele. Keverjük össze. A bort és a vizet forraljuk fel.
Karácsonyi mézespogácsa
Hozzávalók: 1 kg liszt 4dl porcukor 2 kk szódabikarbóna csipet só 20 dkg vaj 3 egész tojás 3 dl méz 2 ek. fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint díszítéshez: egy tojásfehérje 6 ek porcukor A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk.
Karácsonyi reggeli forró csokis ital (videó)
Karácsonyi reggelikhez ajánlok most egy forró kakaós italt, amit nagyon egyszerű elkészíteni, és nagyon finom a végeredmény. Amire szükségünk van 3 ekanál víz 2 ekanál kakaópor 3 ekanál cukor 2 dl tej tejszínhab Készítése Tegyük egy lábosba a vizet, kakaóport, cukrot, majd főzzünk belőle sűrű, csokis masszát. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda.
Karácsonyi sült pulyka sonkakrémes burgonyával
Hozzávalók: A pulykához: 1 fiatal pulyka (6-8 kg) 20 dkg füstölt bacon só bors A krumplihoz: 6 nagy főtt krumpli 1 hagyma fél liter tej 20 dkg füstölt sonka 5 dkg vaj 1 kanál őrölt bazsalikom 1 kanál őrölt petrezselyem 3 kanál sima liszt só, bors Elkészítése: A pulykát dörzsöljük be kívül-belül sóval és borssal, majd borítsuk be a baconnal és kötözzük meg.
Kávélikőr készítése (videó)
Hozzávalók 3 dl konyak 3 dl erős feketekávé 15 dkg porcukor fahéj Elkészítése: Önsük a kávét (használhatunk nescafét is), a porcukrot és a fahéjat egy tálba, keverjük össze. Öntsük hozzá a konyakot, keverjük ismét össze. A keveréket két hétig érleljük hűtőben, majd fogyasztás előtt szűrjük le.

25 cikk | 1 / 3 oldal