Mézeskalács


Mézeskalács

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg porcukor
  • 15 dkg méz
  • 3 tojás
  • 1 evőkanálnyi őrölt fahéj
  • 1 kávéskanálnyi kakaópor

a díszítéshez:

  • 25 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje

A mézet (vízfürdőben) melegítsd fel, dolgozd bele az átszitált porcukrot és lisztet, majd a kakaót és fahéjat, végül az elhabart tojásokat. Addig gyúrd, dagaszd, amíg a tészta el nem válik az edénytől, illetve a kezedtől. Tedd hűtőszekrénybe, s érleld legalább öt napig. A sütés előtt a tésztát nyújtsd ki fél centi vastagra, s késsel vagy lisztezett kiszúróformákkal vágd ki a kívánt figurákat. A mézeskalácsokat tedd megvajazott, kilisztezett tepsibe, s előmelegített sütőben közepes tűnél süsd meg.

A különálló tojásfehérjéből verj habot, s azt apránként keverd hozzá az átszitált porcukorhoz. A masszát jól keverd ki, s ha a tészta már kihűlt ezzel díszítsd (pld. egy nyomózsákból) a mézeskalácsokat. (A kikapcsolt, de még langyos sütő segíthet a dekoráció gyors megszárításában.)

Az így készült mézeskalács is ehető, de - mivel nincs benne sütőpor vagy hasonló, amely miatt a tészta sütés közben megváltoztatná az alakját - ez egy díszítésre optimalizált verzió. Tari Márta (mézesművész) szerint ez a tészta (nyersen) jégszekrényben akár egy hónapig is eltartható.

A mézeskalácsok felületi dekorálásában jó hasznát lehet venni a különféle (félig beléjük nyomott) magoknak, szárazfűszereknek is. Ha a kalács felfüggesztendő dísznek készül (például karácsonyfára), akkor célszerű még a sütés előtt egy-egy megtisztított gyufaszálat is beléjük állítani, hogy legyen helye a majdani kötöző zsinórnak.


Szerkesztés dátuma: kedd, 2009. október 6. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 1,830 Kategória: Ünnepek » Karácsony
Előző cikk: Libasült vörösboros káposztával Következő cikk: Mézeskalács-házikó, tészta előkészítése, sütés, építés (videó)


   








Megjegyzések

Páles Éva Judith
szerda, 2014. december 10. 15:41
Gyönyörűszép lehet a karácsonyfán! - Ez most nagyon divatos -
Boldog Karácsonyt!
♥♥




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: