
A klasszikus karácsonyi fogások között előkelő helyen szerepel a rántott hal, elkészítéséhez pedig egy abszolút kezdő szakértelme is éppen elegendő.
A ponty tipiikus karácsonyi hal, (elérhető ár, és ilyenkor szeletelten is biztosan friss). Többnyire patkó alakúra szeletelve sütjük.
Elkészítése nagyon egyszerű, azért röviden:
Négy személyre (hallé után) vegyünk 80 dkg pontyszeletet, sütés előtt kb fél órával sózzuk be és csepegtessünk rá egy-két kanálnyi citromlevet. A klasszikus panírozáshoz vegyünk egy lapostányért, szórjunk rá lisztet, egy másik tányérra pedig zsemlemorzsát (prézlit). Egy mélyebb edényben verjünk fel három tojást (sózzuk egy kicsit).
A halhúst először lisztben forgatjuk meg, majd a tojásba merítjük, végül a prézliben meghempergetjük. Közben a sütőserpenyőben jó kétujjnyi olajat melegítünk. A halszeleteket a forró olajba tesszük és közepes lángon aranyságára sütjük (kb. öt perc). Amikor az egyik oldala kész megfordítjuk és a másik felét is aranysárgára sütjük.
Sütésnél ne szúrjunk a halba villát, mert a patkók nagyon törékenyek.
Köretként krumplisalátát, majonézes krumplit vagy krumplipürét tálaljunk.
A halhoz félédes vagy száraz fehérbort ajánljunk, de a panírozott/rántott ételekhez egy pohár sör is jól csúszik.