Hozzávalók 6 személyre:
- 1 kisebb pulyka (kb. 3,5-4 kg)
- 10 dkg vaj
- ½ l húsleves
- 100 g tejszín
- só, bors
- étkezési keményítő
A zöldségekhez:
- 12 közepes sárgarépa
- 60 dkg kelbimbó
- 60 dkg zöldbab
- 1/2 l zöldségleves (leves kockából)
- 50 g vaj
- 2-3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- só, bors
A konyhakész pulykát kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal, majd a combját és szárnyait konyhai cérnával összekötözzük. A pulykát a mellével lefelé egy sütőlapra helyezzük, megöntözzük a 100 g olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük.
Amikor a pecsenyelé barnulni kezd, hozzáöntünk egy kevés forró vizet, és 1,5 óra alatt folyamatos locsolgatás mellet puhára sütjük. Ekkor megfordítjuk a pulykát, és még 1,5 órán át sütjük. (A sütési idő természetesen függ a pulyka súlyától, kilogrammonként durván egy óra sütési idővel számolhatunk. Próbaként szúrjunk egy vastag tűt a pulyka combjába akkor jó, ha a távozó nedvesség tiszta, átlátszó.) Ha megsült, kivesszük a sütőből a pulykát, és melegen tartjuk.
A pecsenyelét felfőzzük, leszűrjük, felöntjük a húslevessel, és magas hőmérsékleten beforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, majd a hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel csomómentesen elkeverjük, végül fűszerezzük.
Míg a pulyka sül, elkészítjük a zöldségeket. A sárgarépát megkaparjuk (ha zsenge, egy kevés zöldet rajtahagyunk), a babot kiolvasszuk, a kelbimbók külső leveleit leszedjük, a szárát kereszt alakban bevágjuk. A zöldségeket forró sós vízben egymás után félpuhára pároljuk. Tálalás előtt egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat, beledobjuk a zöldségeket, és készre pároljuk. Sóval, borssal fűszerezzük a sárgarépát egy csipet cukorral is, majd rászórjuk a petrezselymet, és a hússal együtt elrendezzük a zöldségeket az előmelegített tálon. Köretként burgonyakrokettet kínálunk mellé.