Magyar konyha - Ünnepek - Karácsony

   

Libasült vörösboros káposztával
Hozzávalók 4 személyre: 4 libacomb, 6 gerezd fokhagyma 2 fej vöröshagyma 1 kisebb fej vörös káposzta, 1 evőkanál ecet 2 evőkanál száraz vörösbor, 2 alma 2 evőkanál ribizli dzsem, 3 evőkanál cukor, só, bors, szegfűszeg. Elkészítés: A libacombokat sóval-borssal bedörzsöljük, és kuktába tesszük. Mellédobjuk a megtisztított fokhagymát.
Mézeskalács
Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg finomliszt 25 dkg porcukor 15 dkg méz 3 tojás 1 evőkanálnyi őrölt fahéj 1 kávéskanálnyi kakaópor a díszítéshez: 25 dkg porcukor 1 tojásfehérje A mézet (vízfürdőben) melegítsd fel, dolgozd bele az átszitált porcukrot és lisztet, majd a kakaót és fahéjat, végül az elhabart tojásokat.
Mézeskalács-házikó, tészta előkészítése, sütés, építés (videó)
A tészta előkészítése A mézeskalács készítsének sokféle módja létezik, de mindegyikre igaz: alapanyaga a sok-sok finom méz! Hozzávalók margarin kristálycukor méz liszt mézessütemény fűszerkeverék szódabikarbóna tojás Elkészítése: Az alábbi mézeskalács-tésztából bármilyen formát süthetünk, de jelen esetben egy házikót szeretnénk formázni a végén.
Pikáns szűzpecsenye gesztenyével
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg gesztenye 4 sertés szűzpecsenye (á 12 dkg) 50 dkg hosszú metélttészta 6 fej hagyma 2 evőkanál olaj 1 mokkáskanál szárított kakukkfű 8 dl húsleves kockából Előkészítés: A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A gesztenyét megmossuk, tetejüket X alakban éles késsel bevágjuk, és a sütőben kb.
Pulykasült zöldségekkel
Hozzávalók 6 személyre: 1 kisebb pulyka (kb.
Rántott hal
A klasszikus karácsonyi fogások között előkelő helyen szerepel a rántott hal, elkészítéséhez pedig egy abszolút kezdő szakértelme is éppen elegendő. A ponty tipiikus karácsonyi hal, (elérhető ár, és ilyenkor szeletelten is biztosan friss). Többnyire patkó alakúra szeletelve sütjük.
Rudolf aprósüti
Hozzávalók: 60 dkg liszt 1 csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor 30 dkg porcukor 25 dkg 2 egész tojás 8 kocka étcsoki kicsi olaj a csoki olvasztásához francia drazsé perec alakú ropi Elkészítés: A lisztet egy nagy tálba tesszük. Beleszórjuk a sütőport, a vaníliás cukrot és a porcukrot, jól összekeverjük.
Sáfrányos halleves
Hozzávalók 4 személyre: 200 g tőkehalfilé 100 g páncél nélküli garnéla 100 g tejszín 1 vöröshagyma 2 evőkanál vaj 2 evőkanál liszt 1/2 l hal-alaplé (kockából) 1/8 l fehérbor késhegynyi sáfrány só fehérbors kapor a tálaláshoz A halszeletekre csepegtessünk citromlét, majd tegyük félre.
Szaloncukor
Valószínűleg a Monarchiában idején alakult ki, és ma is az utódállamokban, de elsősorban Magyarországon és szerte a világon, ahol magyarok és magyar származásúak laknak, ismert és kedvelt édesség. Jellegzetessége, hogy egyetlen alkalomra készül: karácsonyra. Kezdetben kizárólag fondánból készült, főként kis csónak alakúra formázták keményítőpúderből képzett negatívba öntve.
Szaloncukor házilag
XIV. századi francia édesség a kizárólag nálunk népszerű szaloncukor őse. Sok kis műhelyben még a második világháború után is kézzel rojtozták a csomagolópapírt, csavarták a sztaniolt. Akár hungarikum is lehetne a szaloncukor, amelynek készítésével a XIX. század első harmadában kezdtek foglalkozni a magyar cukrászok.

25 cikk | 2 / 3 oldal