Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg porcukor
15 dkg méz
3 tojás
1 evőkanálnyi őrölt fahéj
1 kávéskanálnyi kakaópor
a díszítéshez:
25 dkg porcukor
1 tojásfehérje
A mézet (vízfürdőben) melegítsd fel, dolgozd bele az átszitált porcukrot és lisztet, majd a kakaót és fahéjat, végül az elhabart tojásokat.
A tészta előkészítése
A mézeskalács készítsének sokféle módja létezik, de mindegyikre igaz: alapanyaga a sok-sok finom méz!
Hozzávalók
margarin
kristálycukor
méz
liszt
mézessütemény fűszerkeverék
szódabikarbóna
tojás
Elkészítése:
Az alábbi mézeskalács-tésztából bármilyen formát süthetünk, de jelen esetben egy házikót szeretnénk formázni a végén.
A klasszikus karácsonyi fogások között előkelő helyen szerepel a rántott hal, elkészítéséhez pedig egy abszolút kezdő szakértelme is éppen elegendő.
A ponty tipiikus karácsonyi hal, (elérhető ár, és ilyenkor szeletelten is biztosan friss). Többnyire patkó alakúra szeletelve sütjük.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg porcukor
25 dkg
2 egész tojás
8 kocka étcsoki
kicsi olaj a csoki olvasztásához
francia drazsé
perec alakú ropi
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba tesszük. Beleszórjuk a sütőport, a vaníliás cukrot és a porcukrot, jól összekeverjük.
Hozzávalók 4 személyre:
200 g tőkehalfilé
100 g páncél nélküli garnéla
100 g tejszín
1 vöröshagyma
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
1/2 l hal-alaplé (kockából)
1/8 l fehérbor
késhegynyi sáfrány
só
fehérbors
kapor a tálaláshoz
A halszeletekre csepegtessünk citromlét, majd tegyük félre.
Valószínűleg a Monarchiában idején alakult ki, és ma is az utódállamokban, de elsősorban Magyarországon és szerte a világon, ahol magyarok és magyar származásúak laknak, ismert és kedvelt édesség. Jellegzetessége, hogy egyetlen alkalomra készül: karácsonyra. Kezdetben kizárólag fondánból készült, főként kis csónak alakúra formázták keményítőpúderből képzett negatívba öntve.
XIV. századi francia édesség a kizárólag nálunk népszerű szaloncukor őse. Sok kis műhelyben még a második világháború után is kézzel rojtozták a csomagolópapírt, csavarták a sztaniolt.
Akár hungarikum is lehetne a szaloncukor, amelynek készítésével a XIX. század első harmadában kezdtek foglalkozni a magyar cukrászok.