Bonbonok mézesdobozban


Bonbonok mézesdobozban

Remek ajándék, de desszertnek is kitűnő a karácsonyi ebéd/vacsora után.

Kezdjük a bonbonokkal: direkt nem írtam mennyiségeket, mert az akkor dől el, amikor az ember készíti,a bonbon állaga dönti el. Az aszalt gyümölcsöket a hozzávalóknál leírt alkoholban áztattam egy napig, majd drága férjem botturmixgéppel pürésítette. Ez után már csak a megfelelő hozzávalókkal összegyúrtam formázható masszává és olvasztott bevonócsokiba mártogattam , sütőpapírra tettem, majd díszítettem őket.

A bevonót egyszerűen a mikróban olvasztottam meg, alacsony hőfokon.

A díszítéshez remek hozzávalók kaphatók a nagycsarnok Ázsia shopjában.

A kétszínű csokis díszítéseknél a bevont bonbonra az ellenkező színű csokiból egy keveset csorgatunk, majd hústűvel vonalakat húzunk a még folyékony csokiba.

Bonbonok mézesdobozban

Szilvás:

  • aszalt szilva
  • rum
  • dió
  • mandulaforgács
  • némi reszelt marcipán
  • darált keksz

Barackos:

  • aszalt barack
  • rum
  • reszelt marcipán
  • darált keksz
  • Sárgadinnyés:
  • aszalt sárgadinnye
  • dinnyelikőr
  • reszelt marcipán
  • darált keksz

Kókuszos-pisztáciás:

  • marcipán
  • kókuszreszelék
  • darált pisztácia
  • tejszín
  • és bevonócsoki nagy mennyiségben

Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 45 dkg vegyes virágméz
  • 12 dkg RAMA margarin
  • 1-2 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag (50 gramm) szódabikarbóna
  • 2 csapott kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg

Írókához:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 tojásfehérje
  • zacskó

Elkészítése:

A vegyes virágmézbe beletesszük a RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1-2 tojást és a száraz hozzávalókkal együtt egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele (kiöblítjük a mézes üveget).

Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és lisztezett gyúrótáblán alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor a szükséges mennyiségű lisztet még belegyúrjuk bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Én egy szív alakú sütőformával és a férjem végtelen türelmes segítségével készítettem, egyben sütöttük ki az aljat és az oldalakat. Kb. 150 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, amíg szép színe nem lesz.

Az írókához kb. 20 dkg kristálycukrot elektromos darálón jó alaposan daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le és nem terül szét hamar.

Egy un. „Önzáró tasak” (az „önzáró részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat, befőttes gumival elkötjük és a zacskó hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval. Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az anyaga és nincs széles hegesztése. Nagyobb papírboltokban, élelmiszerboltokban kapható.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2011. február 21. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,435 Kategória: Ünnepek » Karácsony
Előző cikk: Bögrés-kakaós forró sütemény készítése karácsonyra (videó) Következő cikk: Karácsonyi forró borleves készítése egyszerűen (videó)


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: