Mézeskalács-házikó, tészta előkészítése, sütés, építés (videó)


Mézeskalács-házikó, tészta előkészítése, sütés, építés (videó)

A tészta előkészítése

A mézeskalács készítsének sokféle módja létezik, de mindegyikre igaz: alapanyaga a sok-sok finom méz!

Hozzávalók

  • margarin
  • kristálycukor
  • méz
  • liszt
  • mézessütemény fűszerkeverék
  • szódabikarbóna
  • tojás

Elkészítése:

Az alábbi mézeskalács-tésztából bármilyen formát süthetünk, de jelen esetben egy házikót szeretnénk formázni a végén.

Mérjünk ki 12 dkg margarint, 12,5 dkg kristálycukrot, lehet barnacukrot is használni. Tegyünk hozzá 25 dkg mézet. Kezdjük melegíteni, de ne forraljuk fel, közben kevergessük, míg el nem olvad a margarin és a cukor.

Ezt a keverékét hűtsük langyosra. Közben fél kg. lisztet öntsünk egy tálba, szórjunk bele egy csomag mézessütemény fűszerkeveréket. Ha nincs otthon, szegfűszeggel és őrölt fahéjjal helyettesíthetjük.

Egy púpozott kávéskanál étkezési szódabikarbónát is szórjunk a keverékhez, ami a sütőport helyettesíti. Egy tojást is öntsünk rá, majd a kihűlt mézes keveréket. Gyúrjuk össze, ezt a kicsit ragadós masszát. Ha valaki kakaós tésztát szeretne, ekkor 2 dkg kakaóport is beleszórhat, és a végén színes cukormázzal díszíthetjük.

Minden mézes tésztát sütés előtt egy nappal kell elkészíteni, hűvös helyre rakjuk állni a tésztát.

Sütés és építés

Ha már előkészültünk a tésztával és megsütöttük a lapokat, már csak a mézeskalács-falak felhúzása marad hátra!

Hozzávalók

  • mézeskalács tészta
  • cukor

Elkészítése:

Az előző nap elkészített tésztát vegyük ki a tálból, gyúrjuk össze gyúródeszkán vékonyra. Ha ragad a deszkához, lisztezzük meg a deszkát egy picit. Nem baj, ha a tészta széle nem egyenletes, úgyis formákat fogunk kivágni ebből. Kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtsuk a tésztát. Vágjuk ki papírból a ház darabjait, azt helyezzük rá a tésztára és vágjuk ki az elemeket, majd tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra. Ablakot és ajtót is vágjunk a házikónkra. Akár díszítést is rakhatunk a házfalra, ha szeretnénk.

Dióval, mogyoróval, mandulával díszíthetjük a házat, nyomjuk bele a tésztába jó erősen. A sütőt állítsuk 150-160 fokra, hagyományos sütőnél ez hármas fokozat. Kb. 8-10 percig süssük a tésztát, de vigyázzunk, mert a méz miatt könnyen megéghet.

Ha megsült a tészta, az még puha, de ez nem baj, hagyjuk kihűlni teljesen. A ház elemeit grillázzsal ragasszuk össze. Ehhez rakjunk egy lábosba cukrot, melegítsük, pirítsuk meg, vigyázzunk, ne égjen le a cukor. Ragasztás során többször kell újramelegíteni a cukrot, ezért először csak világosra pirítsuk a cukrot. Ezzel a masszával ragasszuk össze a házat, vigyázzunk, hogy ne törjenek össze a lapok. Kérjünk segítséget a ház összeállításához.


Szerkesztés dátuma: péntek, 2011. március 11. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 2,176 Kategória: Ünnepek » Karácsony
Előző cikk: Mézeskalács Következő cikk: Pikáns szűzpecsenye gesztenyével


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: