Fejes káposzta


Fejes káposzta

A fejes káposzta őse valószínűleg a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékén honos vadkáposzta 4-5000 év óta ismert. Már az ókorban orvosságként használták. A rómaiak fejfájás, álmatlanság ellen, sebek vérzésének csillapítására, majd később évszázadokon keresztül borogatásként, sebek kezelésére alkalmazták. A középkorban szintén fontos eledelnek számított, nagy mennyiségben termett, amint azt korabeli festményeken is láthatjuk.

Jellemzés

A fejes káposzta gömbalakú, levélzete tömör, színe a fehértől az egészen sötétzöldig terjed. Íze enyhén édeskés, lágy, a jellegzetes káposzta íz.

Fajtái

Színétől és szezonalitásától függően négy nagy csoportba sorolhatók. Tavaszi fejes káposzta: levelei jóval lazább szerkezetűek, íze frissebb, mint később szüretelt rokonaié. Zöld fejes káposzta, vörös fejes káposzta, fehér fejes káposzta.

Energitartalom

26 kcal, 107 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Egészséges, hibátlan, halványzöld, közepes méretű példányokat vásároljunk. Ha csak kisebb mennyiségre van szükségünk, akkor nyugodtan válasszuk a darabolt példányokat, ha lehet azokat, melyek fóliázva vannak.

Eltarthatóság, tárolás

A nyers káposzta ideális tárolási hőmérséklete 0 °C, ezért tároljuk hűtőszekrényben, így meglehetősen hosszan, akár 4 hétig is eláll. (Minél tömörebb szerkezetű, annál hosszabb ideig áll el!) Ha darabolt káposztát vásároltunk, akkor csomagoljuk fóliába. A savanyított káposzta - ipari körülmények között - ennél sokkal tovább eltárolható, de otthoni tárolásnál ez az idő lerövidül és gyakran már 2 hét után is megromolhat.

Előkészítés

Mint az összes leveles zöldséget, a fejes káposztát is mossuk át alaposan, majd a külső kemény leveleket és a torzsáját távolítsuk el! A felhasználástól függően szeleteljük, reszeljük, vagy szedjük leveleire.

Elkészítés, felhasználás

A fejes káposztát főleg főzve, savanyítás után fogyasztjuk. Olyan fontos nemzeti ételeink, mint a töltött-, a székely-, a rakott káposzta készülnek belőle. A káposztaleves elengedhetetlen évbúcsúztató étel. A friss káposztából főzelékeket, salátát, párolt köreteket készítünk, és meg kell említenünk még házi savanyíthatóságát is.

Vitaminok, ásványok

A káposztának kimagasló B- és C-vitamin-, fehérje- és szénhidráttartalma, melyekből magas C-vitamin tartalmát még a savanyítás után is megőrzi, ezért a savanyú káposzta fogyasztása is roppant egészséges.

Élettani hatások

A káposzta növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 3,201 Kategória: » Zöldségfélék


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: