Fejes saláta


Fejes saláta

A ma termesztett salátafélék származási területének a Földközi-tengert tartják. Egyes közlések szerint már a görögök és a rómaiak termesztettek salátát. A ma legelterjedtebb, termesztésbe vett salátaváltozat a fejes saláta. Európában és hazánkban ez a legelterjedtebb. Egyes országokban, mint Hollandia, Belgium, Anglia a legfontosabb friss salátazöldség.

Érdekesség

Az ókori kultúrákból igen csak ellentmondásos információk maradtak fent a fejes saláta emberre gyakorolt hatását illetően. Míg az egyiptomiak kifejezetten afrodiziákumként tartották számon, addig a görögök és rómaiak álmosító, altató hatásúnak vélték. Ez utóbbit a modernkori kutatások is igazolták.

Jellemzés

A fejes salátákról általánosságban elmondható, hogy szerkezetük a káposztáéra hasonlít, színük a világos zöldtől egészen a sötét liláig terjedhet és ízük jellemzően kicsit kesernyés, úgynevezett zöld íz.

Fajtái

A fejes salátáknak több száz különböző változata létezik. Különbségük leginkább formájukban, színükben, mintsem ízükben keresendő. Legismertebb és legkedveltebb fajtái: vajfejű saláta, laza fejű saláta, ropogós fejű saláta és a cos, melynek íze kissé a dióéra emlékeztet.

Energitartalom

15 kcal, 61 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Válasszuk a kemény, hibátlan, élénk színekben pompázó salátákat. Semmiképp se vegyünk fonnyadt, hibás levelű példányokat, mert a későbbiekben használhatatlanok és élvezhetetlenek lesznek.

Eltarthatóság, tárolás

A fejes salátát az endíviához hasonlóan tároljuk a hűtőszekrény alsó polcain. Lehetőség szerint valamilyen rácsra helyezve, így biztos, hogy a saláta alsó része sem romlik. Ily módon 4-5 napig eltárolható a zöldség.

Előkészítés

A fejes salátákat a salátáknál megszokott módon készítjük elő. Eszerint torzsáját egy éles késsel vágjuk, vagy puszta kézzel tördeljük körbe és távolítjuk el. Szintén távolítsuk el az esetleg hibás leveleit, vagy annak sérült részeit, majd alaposan mossuk át, illetve törlőruhán szárítsuk meg. A fejes salátákat általában leveleire szedjük és így használjuk.

Elkészítés, felhasználás

Az fejes salátákat szinte mindig frissen, nyersen fogyasztjuk. Különböző öntetekkel kitűnő, ízletes saláták készíthetők belőle.

Esetenként készíthetünk belőle főzeléket is, mely bár ízletes, ugyanakkor a zöldség kedvező tápanyagtartalma a hőkezelés során odavész.

Vitaminok, ásványok

Magas karotin és B-vitamint tartalma. Igen jelentékeny a C-vitamin-tartalma is, ezért különösen ajánlatos a fogyasztása kora tavasszal, amikor a szervezet vitaminkészletei kiapadóban vannak


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,549 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: