Lélekbuvár - Irodalom - Ruth Minshull: Érzelmek

   

Bevezetés - A dzsungelből kivezető út
Forrás: szabadzona.hu  Nem tudom, hogy a tízes éveid elején mi kötötte le a gondolataidat, de én általában azzal foglaltam el magam, hogy sértegetésben megpróbáltam felülmúlni a bátyáimat.
A közös nevező
"Az ember alapvető természete nem gonosz, hanem jó. Viszont közé és a jóság közé a félelem, a düh és az elnyomás került." L. Ron Hubbard, A szabad ember, Ability 232. Egy bölcs személy egyszer azt mondta, hogy nincs két pontosan egyforma ember, és ezért örökké hálásak lehetünk.
Az érzelmi tónusskála
Ha már eleve nem kedvelsz valakit, akkor nincs szükséged a tónusskálára ahhoz, hogy megtudd, hogy valami nincs rendben (vele, természetesen), de legalább jó magyarázatot ad az érzéseidre és jó ürügyet szolgáltat arra, hogy legközelebb miért ne hívd meg vendégségbe.
Apátia (0,05)
Apátia: 1. Az érzelmek vagy az érzések hiánya. 2. Az általában lelkesítőnek, érdekesnek vagy megindítónak talált dolgok iránti érdeklődés hiánya; közömbösség. – The American Heritage Dictionary  "Most egy másik úton járok" – mondta egy fiatalabb barátom. "Semmi sem zavar, úgy fogadom el az életet, ahogy az jön. Sokkal érettebbé váltam az utolsó néhány hónapban.
Jóvátétel (0,375)
Jóvátétel: Egy sértés vagy megbántás kárpótlásként helyrehozása vagy megfizetése – The American Heritage Dictionary Lucy úgy dönt, hogy többé nem találkozik Oliverrel. A fiú össze van törve. Zokogva és az önsajnálatba temetkezve megfogadja: "Mindent megteszek, hogy elérjem, hogy újra szeress engem." Felhívja, ajándékokat és könyörgő leveleket küld neki.
Bánat (0,5)
Bánat: erőteljes lelki fájdalom, mély megbánás, átható szomorúság, stb. – The American Heritage Dictionary Mildred mindig a házaséletére panaszkodott. "A férjem nem szeret engem. Nagyon rosszul bánik velem, én pedig az egész karrieremet feláldoztam érte. Amikor egyedül éltem, akkor minden sokkal jobb volt.
Kiengesztelés (0,8)
Kiengesztelés: megbékít és jóindulatúvá tesz, megnyeri magának. – Webster's Collegiate Dictionary Néhány évvel ezelőtt a család egyik idősebb barátja munka után gyakran meghívott az otthonába vacsorára. A hölgy figyelmes, nagylelkű és kitűnő szakács volt.
Együttérzés (szimpátia) (0,9)
Együttérzés (szimpátia): A személyek vagy dolgok között fellépő olyan kapcsolat vagy vonzalom, amelyben az egyiket érő hatások ennek megfelelően érintik a másikat is. Az a tett vagy képesség, hogy egy másik személy érzéseit vele megosszuk vagy azt megértsük. A sajnálat és a szomorúság érzése vagy kimutatása a másik gyötrelme iránt.
Félelem (1,0)
Félelem: A közelgő veszély, fájdalom, katasztrófa vagy hasonló okozta riadalom vagy a nyugtalanság érzése, rettegés, rémület, balsejtelem. – The American Heritage Dictionary  "Vigyázz, Fred, lassíts! Figyeld ott azt a kocsit, Fred! Jobb lesz, ha a baloldali sávban maradsz, Fred! Nyolc háztömbnyire innen kell lekanyarodnunk. Az a kutya kiszaladhat.
Rejtett ellenségesség (1,1)
Rejtett: 1) Fedett vagy elfedett, védett. 2) rejtett, bújtatott, titkos. Ellenségesség: 1) Egy ellenséggel kapcsolatos vagy ahhoz tartozó. 2) ellenségesen érezni vagy ezt kimutatni, szembenállni. – The American Heritage Dictionary Az 1,1-gyel kapcsolatban az a legfőbb nehézség, hogy a homlokán nem visel neonreklámot, ami elmondaná, hogy ő 1,1-es.

27 cikk | 1 / 3 oldal