Lélekbuvár - Irodalom - Ruth Minshull: Érzelmek

   

Nincs együttérzés (1,2)
"Nem tudom, Frank, szerinted közülük melyik lányt vegyem feleségül?"  Mivel a munkatársától kapott váratlan bizalmaskodástól összezavarodott, az én kissé maradi barátom azt kérdezte: "Miért nem azt veszed el, akibe szerelmes vagy?"  "Ki a fene beszél szerelemről? Azon gondolkozok, hogy kivel járok a legjobban.
Düh (1,5)
Düh: 1) Valaki vagy valami felé irányuló különösen nagyfokú elégedetlenség, ellenségesség, felháborodás vagy ingerültség érzése, harag, méreg. – The American Heritage Dictionary   Állandósult rosszkedve miatt neheztelve tombol, őrjöng, dühöng, háborog, füstölög, vádaskodik és panaszkodik.
Fájdalom (1,8)
Ha egy fájdalomtól szenvedő embertársadat már gondoztad valaha, akkor már tudod, hogy egy általában jó és kedélyes természetű személy mennyire követelőző, házsártos és ingerlékeny is tud lenni. A fájdalom maga nem egy érzelem, hanem egy olyan érzéklet, amely az egyedet arra figyelmezteti, hogy a túlélése veszélyben forog.
Ellenségesség (2,0)
Ellenségesség: 1) Kölcsönös ellenállás, szembenállás, rosszindulat. 2) Az az állapot, hogy egy elvvel, erővel vagy tényezővel valaki szemben áll. – The American Heritage Dictionary  Egy estélyről távoztában az egyik barátom hallotta, ahogy egy távozó vendég a következőképpen áradozik a háziasszonynak: "Ez egy csodálatos vacsora volt.
Unalom (2,5)
Elutazol egy kéthetes tengerparti vakációra. Néha az út nagy részét igénybe veszi, hogy elfelejtsd, vajon elzártad-e a gázt és vajon a telepen a kutyának megszakad-e a szíve. Még úgy egy nap eltelhet, amikor már nem azzal a rettegő érzéssel kelsz fel, hogy elkésel a munkából. Végül megnyugszol és a követelmények és a nyomás hiányának kellemes érzésében sodródsz.
Konzervativizmus (3,0)
Konzervativizmus: 1) Az a politikai vagy kulturális berendezkedés, amely a jelenlegi rendszert fent szeretné tartani, és a fejlődést vagy a változást ellenzi illetve azzal szemben áll.  – The American Heritage Dictionary   Nem egy szupermen.  Valószínűleg kedvelni fogod, hacsak nem valamilyen drasztikus reformot szeretnél elérni.
Érdeklődés és lelkesedés (3,5-4,0)
Az új főiskolai matektanárunk óvatosan beszélt: "Ez elméletileg egy igaz történet", mondta. "Egy ember, aki a feleségével együtt a templomban üldögélt, elaludt és azt álmodta, hogy a francia forradalom idején él. Elfogták és a guillotine elé vitték. A halál elkerülhetetlennek tűnt.
Ötletek a tónus felismerésére
A tónusskálának úgy veheted a legnagyobb hasznát, ha minden olyan személyen használod, akivel csak találkozol, legyen az üzleti partner, szomszéd, bolti eladó, klubtag, rokon vagy barát. Azzal kell kezdened, hogy eldöntöd, a személy magasan vagy alacsonyan található. Ezek után a pontos tónus meghatározása már könnyebb (és gyakran szükségtelen is).
Közhelyek – szükségünk van-e rájuk?
A jólelkű tiszteletes azt mondja nekünk, hogy "fordítsuk oda a másik orcánkat". Az anyánk az mondja, hogy "nevess és a világ visszanevet rád". A tanárunk arra figyelmeztet, hogy "számolj tízig, mielőtt dühbe gurulsz". Ezen kedves tanácsadóink segítségével legtöbbünk már az első képregényünk olvasásától kezdve különböző utat mutató közhelyekkel tömte tele az elméje fiókjait.
A nemek harca
Ha létezik olyan, hogy kettő meg kettő nem egyenlő néggyel, az a házasság. Adjunk egy 2,0-shoz egy másik 2,0-st, és nem vidámságot (4,0) kapunk. Hanem tűzijátékot. Egy személy ellenkező nemmel kapcsolatos viselkedése a tónusától függ. A szerelem maga nem egy érzelmi tónus, de a szerelem energiája megnövelheti, lecsökkentheti vagy felerősítheti a személy tónusát.

27 cikk | 2 / 3 oldal