Lélekbuvár - Legolvasottabb cikkek

   

ENTp - Don Quijote, A Kereső
Személyiség » Személyiségtípusok
Intuitív-logikai extravertált (irracionális)Az elképzelések tapasztalat nélkül értéktelenek; a tapasztalat elképzelések nélkül vak – Albert Einstein.Don Quijote - a világ leghíresebb irodalmi munkájának hőse (szerző: Miguel Cervantes , Spain).1. Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. Ő gyakran inkább a túzokot választja.
Szembe-fordított tükrök
Irodalom » Weöres Sándor: A teljesség felé
Örömöm sokszorozódjék a te örömödben.Hiányosságom váljék jósággá benned.Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.Az igazság nem mondatokban rejlik, hanem a torzítatlan létezésben.
Tíz lépcső
Irodalom » Weöres Sándor: A teljesség felé
Szórd szét kincseid - a gazdagság legyél te magad.Nyűdd szét díszeid - a szépség legyél te magad.Feledd el mulatságaid - a vígság legyél te magad.Égesd el könyveid - a bölcsesség legyél te magad.Pazarold el izmaid - az erő legyél te magad.Oltsd ki lángjaid - a szerelem legyél te magad.Űzd el szánalmaid - a jóság legyél te magad.Dúld fel hiedelmeid - a hit legyél te magad.
Első rész. A forrás. Az ős tudás.
Irodalom » Weöres Sándor: A teljesség felé
Az egyetlen igazi tanulás: a lényünkben szunnyadó tudásnak tevékennyé ébresztése. Az emberalkatban rejlő őstudás lényegileg mindenkiben azonos, érvénye teljes. Az őstudás az egyetlen alkalmas alap; ami rajta alapszik, ronthatatlan, ami elgondoláson alapszik, szétmálló. Az őstudás végtelenül egyszerű, olyannyira, hogy szavakba nem is foglalható.
Gondolataink finomléptékű fényereje
A szerelem perzselésében és a magyar szavak misztikus mélységeiben   Induljunk el bármely spirituális ösvény sajátos promenádján, előbb-utóbb átitatja létünket a szerelem, vagy annak hiánya. Nem mi választjuk a szerelmet – a szerelem választ minket. Bert Hellinger bölcsessége, hogy az igazi élet valójában a párkapcsolattal kezdődik.
Demonstratív egyéniség
Személyiség » Normatív egyéniség pszichológiája
Erősen kiszorított viselkedés jellemzi. Hosszú időre képes kiszorítani az emlékezetéből a számára kellemetlen eseményeket és eltemetni azokat a tudatalattiba. Mindig valami foglalkoztatja, mindig valamit el akar érni, állandóan mozgásban van, próbál megoldani valami konfliktust. Életcéljai megvalósításához anyagi sikerességért küzd. Szóbeli öndicséret jellemzi.
ISFp - Dumas, A Közvetítő
Személyiség » Személyiségtípusok
Érzékelő-etikai introvertált (irracionális)Az életben egyetlen szín létezik, ahogy a művész palettáján is, amely az élet értelmét adja. Ez a szín a szerelem színe - Marc Chagall.Alexandre Dumas, az idösebb – A híres francia író.1. Barátságos, mindig optimistának és barátságosnak tűnik. Nem erőlteti másokra az akaratát, valódi érzéseit elrejti.
 
Személyiség » Személyiségtípusok
A Myers–Briggs-típuselmélet pszichológiai típuselmélet. A Myers–Briggs-típusindikátor (MBTI) nevű személyiségteszt alapján dolgozták ki; ez utóbbi tesztet a második világháború éveiben állította össze Carl Gustav Jung munkásságát is felhasználva Katherine Briggs és lánya, Isabel Myers.
Pedantikus egyéniség
Személyiség » Normatív egyéniség pszichológiája
A demonstratív ellentéte. Gyenge a kiszorítás képessége, nem képes a kétséget sem kiszorítani. Állandóan kételkedik, vizsgálja a tegnap, a ma és a holnap eseményeit, cselekedeteit, feladatait. Nem tud nyugalomban lenni. Végtelenségig alapos és időigényes. Ezért nem marad ideje az élet szépségeit csodálni, nyomja az alaposság súlya.
INTp - Balzac, A Kritikus
Személyiség » Személyiségtípusok
Intuitív-logikai introvertált (irracionális)   Egy ember, aki ismeri a világot, nemcsak azoknak a dolgoknak a legtöbbjét tudja, amelyeket ismer, hanem azokét is, amelyeket nem ismer, több elismerést kap a tudatlansága elrejtésének leleményes módja által, mint azok, akik ügyetlenül próbálják meg a tanultságuk kiderülését elrejteni. – Colton.

419 cikk | 5 / 42 oldal