Lélekbuvár - Legolvasottabb cikkek

   

ENTj - Jack London, A Vállalkozó
Személyiség » Személyiségtípusok
Logikai-intuitív extravertált (racionális)Jack London - amerikai író, költő1. „Az idő nem vár!”. Fáradhatatlan a munkában, a tudományban, vagy bármi olyanban, ami a jövőben objektív eredményeket hoz. Mindent nagyon gyorsan csinál, szinte ég a keze alatt a munka. Még a járása is nagyon különleges, pattogó, és ha teheti, a futást részesíti előnyben.
ISTp - Jean Gabin, Az Iparos
Személyiség » Személyiségtípusok
Érzékelő-logikai introvertált (irracionális)Jól megcsinálni jobb, mint jól mondani— Benjamin Franklin.Jean Gabin – Francia színész.1. Egy jéghegy az óceánon. Önfejű, visszahúzódó, majdnem mindig hideg és titokzatos. Mozdulatai csendesek, pontosak és nagyon gazdaságosak, az embernek az az érzése támad, hogy a befektetett energia az eredményt aránytalanul meghaladja.
Arról, hogy mindig útközben élsz
Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, célok, életkorok és változások között haladsz, s ha megpihensz, nem pihensz biztosabban, sem tartósabban, mint a vándor, aki megtöttyed az útszéli almafa árnyékában egy félórára ...
Tanítások - Útravalóul
Irodalom » Wass Albert - Te és a világ
Testvér! Valamit szeretnék mondani Neked. Ne hidd, hogy csúnya a világ s az emberek rosszak. A világ szép s az emberek jók. A rosszaság nem egyéb, mint valami furcsa betegség, mely ragályos és időnként visszatér. Akár a pestis vagy a nátha. S olyankor elcsúfítja a világot maga körül. A világot? A Te világodat.
A létezés
Irodalom » Weöres Sándor: A teljesség felé
Nézz meg egy kődarabot, egy kalapácsot, egy bokrot, egy paripát, egy embert: mindegyik keletkezett, pusztuló, határolt, egyéni, külön-lévő. A létezés mindenben azonos. A sokféle keletkező és pusztuló alakzat: ez az élet. Az örök egymásután, melynek minden alakzat csak egy-egy állomása: ez a létezés. Az ember az egyetlen, aki a változókban a névvel rögzíthetőt keresi: értelme van.
Élénkíthető egyéniség
Személyiség » Normatív egyéniség pszichológiája
A kontrolok hiánya jellemzi. Reakciói impulzívak. Életmódjában döntő a vonzódás, az ösztönök, a kontrolálatlan ötletek, az erkölcsök hiánya. Sohasem a logika és a józan ész vezérli. Az ösztöneit kielégíti, de nincs tudatos célja, nem jellemzi a tudatos irányítás.
Az alap-réteg
Irodalom » Weöres Sándor: A teljesség felé
Szállj le önmagad mélyére, mint egy kútba; s ahogy a határolt kút mélyén megtalálod a határtalan talajvizet: váltózó egyéniséged alatt megtalálod a változatlan létezést. Legtöbb ember azt hiszi, hogy halálakor megsemmisül, vagy majd testtelenül él tovább a térben és időben.
A kimondhatatlan
Irodalom » Weöres Sándor: A teljesség felé
Teljes bölcsesség a kőé s a meztelen léleké. A semit-sem-tudás azonos a mindent tudással. Menj a fényhez, de ne kérdezz tőle semmit. Akinek nincs szüksége arra, hogy kérdezzen: közös a felelettel. Mihelyt okosabb vagy bárkinél: ostobább vagy mindenkinél.
A képzelet
Irodalom » Weöres Sándor: A teljesség felé
A Föld a hazugság tisztítótüze; itt minden hazug körülöttünk: a tér ál-végtelenje, a dolgok ál-valósága, önmagunk ál-sokasága. S az ember-agyban még az igazság is táncol: egyszerre minden igaz, és egyszerre semmi sem igaz. A hazugság-áradatból az egyetlen kivezető út éppen az, amely a leghazugabbnak látszik: a képzelet.
A mozdulatlan tudás
Irodalom » Weöres Sándor: A teljesség felé
Önmagad beutazása: a mindenség beutazása. A térbeli világ úgy viszonylik a mindenséghez, mint a ruhazseb az élő-testhez. Éjjel, a csillagos ég alatt felfohászkodsz: Míly nagy a világ! De ládd: egyetlen gondolatod a legtávolabbi égitesten is túl-fut pillanat alatt. Egy gondolattól a másikig végtelenül hosszabb az út, mint csillagtól csillagig.

419 cikk | 6 / 42 oldal