Lélekbuvár - Legújabb cikkek

   

Aggódó egyéniség
Személyiség » Normatív egyéniség pszichológiája
Már gyermekkorban erősen megnyilvánul. Fél sötétben tartózkodni, elaludni, fél kutyától, vihartól, más gyerekektől. Ha más gyerekek kinevetik, nem védekezik, ezzel mintegy provokálja az erősebb és bátrabb gyerekeket, hogy egy kicsit "szórakozzanak" vele. Ő az úgynevezett bűnbak.
Ciklotimikus egyéniség
Személyiség » Normatív egyéniség pszichológiája
Olyan emberről van szó, akire a hipertimikus és a disztimikus állapotok váltakozása jellemző. E két pólus közül az egyik kerül előtérbe, időben bármiféle kívülről észrevehető ok nélkül, néha pedig valami konkrét külső ok hatására. Az örömteli események az ilyen embernél nemcsak az öröm érzését váltják ki, hanem a hipertimia általános jellemzőivel járnak együtt.
Pedantikus egyéniség
Személyiség » Normatív egyéniség pszichológiája
A demonstratív ellentéte. Gyenge a kiszorítás képessége, nem képes a kétséget sem kiszorítani. Állandóan kételkedik, vizsgálja a tegnap, a ma és a holnap eseményeit, cselekedeteit, feladatait. Nem tud nyugalomban lenni. Végtelenségig alapos és időigényes. Ezért nem marad ideje az élet szépségeit csodálni, nyomja az alaposság súlya.
Emotív egyéniség
Személyiség » Normatív egyéniség pszichológiája
Érzékenység jellemzi, valamint a reakciók mélysége a finom érzelmekterületén. Nem a durva érzelmek izgatják az ilyen embert, hanem azok, amelyeketa lélekkel, humanitással, szívélyességgel asszociálhatunk. Az emotív temperamentumhoz tartozó egyéniséget általában lágyszívűnek szokták nevezni.
Megragadó egyéniség
Személyiség » Normatív egyéniség pszichológiája
A megragadó egyéniségre a megragadó affektus hosszantartóssága jellemző. Azok az érzések, amelyek erős reakciókat képesek kiváltani, általában csak azután kezdenek csökkenni, hogy a reakciók "szabad folyást" kaptak. A feldühödött ember haragja csökken, ha meg lehet büntetni azt, aki megbántotta, vagy haragot váltott ki benne.
Hipertimikus egyéniség
Személyiség » Normatív egyéniség pszichológiája
A hipertimikus temperamentum, amelynek éles megnyilvánulását hipomániás állapotnak nevezik, jól ismert a pszichiátriában. A hipertimikus egyéniség mindig optimistán nézi a világot, különösebb erőfeszítés nélkül győzi le a bánatot, egészében véve jól érzi magát ebben a világban. Általában könnyen él, hiperaktív. Könnyen ér el sikereket, művészi alkotó tevékenységben élen jár.
ESTj - Holmes, Az Igazgató
Személyiség » Személyiségtípusok
Logikai-érzékelő extravertált (racionális)Semmi más dolog nincs, amely oly nagy valószínűséggel képes a békét elhozni, mint az ellenséggel való találkozásra történő alapos felkészülés — George Washington.Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle detektív történeteinek hőse.1. Gyors, tisztán látó, józan gondolkodású. Tudja, hogy hogyan kell intelligens és logikus módon cselekedni.
ISTj - Maxim Gorkij, Az Ellenőr
Személyiség » Személyiségtípusok
Logikai-érzékelő introvertált (racionális)Önbecsülés, önismeret, önkontroll csakis ez a három adja az életnek a szuverén hatalmat — Alfred Lord Tennyson.1. Egy következetes szakértő. A rendelkezésre álló rendszerek és dogmák közül képes racionálisan és megfelelően kiválasztani a legjobbat és képes a megvalósításáért arcátlanság határáig is elmenve kompromisszumok nélkül harcol.
ENTj - Jack London, A Vállalkozó
Személyiség » Személyiségtípusok
Logikai-intuitív extravertált (racionális)Jack London - amerikai író, költő1. „Az idő nem vár!”. Fáradhatatlan a munkában, a tudományban, vagy bármi olyanban, ami a jövőben objektív eredményeket hoz. Mindent nagyon gyorsan csinál, szinte ég a keze alatt a munka. Még a járása is nagyon különleges, pattogó, és ha teheti, a futást részesíti előnyben.
INTj - Robespierre, Az Analizáló (Elemző)
Személyiség » Személyiségtípusok
Logikai-intuitív introvertált (racionális)   "Merészen kérdezni, akár isten létezését is megkérdőjelezni; ha van Isten egyáltalán, akkor jóvá kell hagynia a józan ész uralmát.” Thomas Jefferson.   Maximilian Robespierre – a Nagy Francia Forradalom (1789 - 1794) vezetője.   1. „Gondolkodom, tehát vagyok”. Egy ember fejlett logikai és analizáló képességekkel.

419 cikk | 8 / 42 oldal