Lélekbuvár - Személyiség

   

INFj - Dosztojevszkij, A Humanista
Személyiségtípusok
Etikai-intuitív introvertált (racionális)A Mindenható kedveltjei: a gazdagok, aki a szegények alázatosságával bírnak, és a szegények, aki a gazdagok nagylelkűségével bírnak.— Szaadi.Fedor Dosztojevszkij – híres orosz író.1. A csendes önvizsgálat hordozója, az érzelmek rejtett tengere.
INFp - Intuitív-etikai introvertált (irracionális)
Személyiségtípusok
Bradbury, A Lírikus   A józan ész azt súgja nekünk, hogy a kézzel fogható dolgok apróságok csupán, és az igazi valóság csakis az álmainkban létezik.—Charles Baudelaire.   1. Egy meglehetősen idealista romantikus. Olyan személy, aki inkább az elmélkedésre, mint a gondolkodásra hajlamos.
INTj - Robespierre, Az Analizáló (Elemző)
Személyiségtípusok
Logikai-intuitív introvertált (racionális)   "Merészen kérdezni, akár isten létezését is megkérdőjelezni; ha van Isten egyáltalán, akkor jóvá kell hagynia a józan ész uralmát.” Thomas Jefferson.   Maximilian Robespierre – a Nagy Francia Forradalom (1789 - 1794) vezetője.   1. „Gondolkodom, tehát vagyok”. Egy ember fejlett logikai és analizáló képességekkel.
INTp - Balzac, A Kritikus
Személyiségtípusok
Intuitív-logikai introvertált (irracionális)   Egy ember, aki ismeri a világot, nemcsak azoknak a dolgoknak a legtöbbjét tudja, amelyeket ismer, hanem azokét is, amelyeket nem ismer, több elismerést kap a tudatlansága elrejtésének leleményes módja által, mint azok, akik ügyetlenül próbálják meg a tanultságuk kiderülését elrejteni. – Colton.
ISFj - Dreiser, A Felügyelő
Személyiségtípusok
Etikai-érzékelő introvertált (racionális)   Minden feladat szolgálat, de a szolgálat önmagában minden másnak a gyökere – Mencius.   Theodore Albert Hermann Dreiser – A hires amerikai író.   1. Mások bizalmát könnyen elnyeri. Udvarias, tapintatos, kiváló ízlése van és azt is tudja, hogy hogyan hasznosítsa azt.
ISFp - Dumas, A Közvetítő
Személyiségtípusok
Érzékelő-etikai introvertált (irracionális)Az életben egyetlen szín létezik, ahogy a művész palettáján is, amely az élet értelmét adja. Ez a szín a szerelem színe - Marc Chagall.Alexandre Dumas, az idösebb – A híres francia író.1. Barátságos, mindig optimistának és barátságosnak tűnik. Nem erőlteti másokra az akaratát, valódi érzéseit elrejti.
ISTj - Maxim Gorkij, Az Ellenőr
Személyiségtípusok
Logikai-érzékelő introvertált (racionális)Önbecsülés, önismeret, önkontroll csakis ez a három adja az életnek a szuverén hatalmat — Alfred Lord Tennyson.1. Egy következetes szakértő. A rendelkezésre álló rendszerek és dogmák közül képes racionálisan és megfelelően kiválasztani a legjobbat és képes a megvalósításáért arcátlanság határáig is elmenve kompromisszumok nélkül harcol.
ISTp - Jean Gabin, Az Iparos
Személyiségtípusok
Érzékelő-logikai introvertált (irracionális)Jól megcsinálni jobb, mint jól mondani— Benjamin Franklin.Jean Gabin – Francia színész.1. Egy jéghegy az óceánon. Önfejű, visszahúzódó, majdnem mindig hideg és titokzatos. Mozdulatai csendesek, pontosak és nagyon gazdaságosak, az embernek az az érzése támad, hogy a befektetett energia az eredményt aránytalanul meghaladja.
Hipertimikus egyéniség
Normatív egyéniség pszichológiája
A hipertimikus temperamentum, amelynek éles megnyilvánulását hipomániás állapotnak nevezik, jól ismert a pszichiátriában. A hipertimikus egyéniség mindig optimistán nézi a világot, különösebb erőfeszítés nélkül győzi le a bánatot, egészében véve jól érzi magát ebben a világban. Általában könnyen él, hiperaktív. Könnyen ér el sikereket, művészi alkotó tevékenységben élen jár.
Megragadó egyéniség
Normatív egyéniség pszichológiája
A megragadó egyéniségre a megragadó affektus hosszantartóssága jellemző. Azok az érzések, amelyek erős reakciókat képesek kiváltani, általában csak azután kezdenek csökkenni, hogy a reakciók "szabad folyást" kaptak. A feldühödött ember haragja csökken, ha meg lehet büntetni azt, aki megbántotta, vagy haragot váltott ki benne.

32 cikk | 2 / 4 oldal