ISFj - Dreiser, A Felügyelő


ISFj - Dreiser, A Felügyelő

Etikai-érzékelő introvertált (racionális)

 

Minden feladat szolgálat, de a szolgálat önmagában minden másnak a gyökere – Mencius.

 

Theodore Albert Hermann Dreiser – A hires amerikai író.

 

1. Mások bizalmát könnyen elnyeri. Udvarias, tapintatos, kiváló ízlése van és azt is tudja, hogy hogyan hasznosítsa azt. Biztosan tudja, hogy ki kit szeret, ki kit gyűlöl, ki mit vagy kit akar, ki befolyásol kit és miért. Egy moralista, a megjegyzéseinek éleseszűségéből is gyakran kitűnik. Mind a jó, mind a gonosz dolgokra tökéletesen emlékszik, és gondoskodik arról. hogy azokat “vissza is fizesse”. A barátságot nagyra értékeli, és az árulást nem bocsátja meg. A házasság előtti szerelemben nem állhatatos, mivel úgy véli, hogy a kimerült kapcsolatokat lehetetlen fenntartani. Azokat nem szereti, akik képtelenek szeretni. A kapcsolatokat elsősorban nem szavakkal, hanem hangszínnel és kifejező nézéssel irányítja. Az érzéseit nem nagyon mutatja ki, így hidegvérűnek tűnik. Gyakran nem néz közvetlenül a partnere szemébe, nehogy szabályszerűen felgyújtsa őt.

 

2. Érzelmi hordozó.Egy új, ismeretlen társaságban általában csendes, visszafogott. Nézelődik és figyel, hogy rájöjjön, vajon magához és az ideális emberi kapcsolataihoz tudja-e vonzani az embereket. Ha nem, akkor csendben marad, majd távozik. Barátai között viszont aktív és beszédes. A barátai azok, akik elfogadják az etikai normáit. Saját érzelmeit mások érzelmei alá rendeli: vidám emberek között ő is vidám, dühös emberek között ő is dühös.

 

3. Az ellenség irigykedjen. A dühét és haragját sohasem mutatja ki, de empatikusan udvariaskodó és önelégült lesz. Csak egy közeli jó barát láthatja őt rendetlennek és nem kellően gondosnak. Mindig teljesen “zárkózott”, belsőleg mobilizált, és különösen intoleráns a rendetlenségre és az összevisszaságra.

 

4. A szexuális szabadságot nem neki találták ki. A házastársához hűségesen ragaszkodik. Az ilyen típusú nőnek az a gondolat, hogy van valahol egy férfi, aki „megkapta őt”, az elviselhetetlen. Nagyon nem szereti, ha valaki a adottságait, lehetséges képességeit próbálja meg kiszimatolni, vagy a saját képességeit más emberek előtt.

 

5. A “jelen pillanatban” él, várni nem szeret. Az olyan fajta munkákat szereti, amelyeket gyorsan be tud fejezni és élvezni tudja az eredményeit. Míg mások pontosnak tartják, addig ő mindig úgy érzi, hogy késésben van. A határidők valóban idegessé teszik. Ezért van az, hogy a duálja A Vállalkozó, a megvásárolt színház jegyet az utolsó napig titokban tartja.

 

6. A szerelmét inkább cselekedetekben, mint szavakban juttatja kifejezésre; azonban önmagának nem szeret feladatokat adni, és a mindennapi dolgokban szívesen aláveti magát partnere akaratának. Bármikor képes egy feladatot félrerakni és egy másikba belekezdeni, ha a partnere ezt kéri tőle. A közösségért képes magát fel is áldozni. Például amikor a partnerének egy társadalmilag fontos pozíciója van, akkor a családban a mindennapi anyagi szükségletéért a felelősséget felvállalja.

 

7. Járt utat a járatlanért... Nagyon óvatos és körültekintő, aki tartózkodik, sőt fél a nagy változásoktól: költözés, új barátok, munkahelycsere. Még a saját külsején végzett változásokat is kerüli és arra odafigyel, hogy megjelenése mindig kifogástalan legyen.

 

8. A család egyesítő erejében hisz. A család tagjainak minden esetben össze kell tartaniuk és támogatniuk kell egymást, fél szavakból is meg kell érteniük egymást, ezt vallja a Felügyelő. A kölcsönös bizalmat minden közegben alapvetőnek tartja, ez ugyanis a siker alapja. Az erkölcsi-etikai problémáknak nagyon nagy jelentőséget tulajdon161t, egy egészen apró hazugság is a bizalmának elvesztéséhez vezet. Nagy lelkesedéssel beszél a szoros családi kötődésekről, a bizalomról ami szeretetre épül.

 

9. Nyíltság. Véleménye szerint mindenkinek joga van rokonszenvezni és ellenszenvet érezni különböző dolgok iránt, elítéli a képmutatást és a kétszínűséget. Idegesíti minden ami zavaros, homályos, félreérthető, megtévesztő. A gyenge akaraterőt elítéli.

 

10. Empatikus. Mások szenvedése erőteljesen hat rá, mélységesen együttérez beteg vagy bajbajutott embertársaival. Ilyen esetekben a gondolatait teljesen leköti az együttérzés és hasonló viselkedést vár el másoktól is. Azzal már nemigen foglalkozik, hogy valódi, kézzelfogható segítséget nem tud nyújtani.

 

11. "Az én házam, az én váram". Otthonában tökéletes rend és tisztaság uralkodik, gyakran takarít. Munkából hazatérve tökéletes rendben szereti találni a lakást, mert csak rendezett környezetben képes kikapcsolódni. A szépség számára egyet jelent a renddel, minden tárgynak jól meghatározott helye van. Partnerétől is elvárja, hogy rendezett és ápolt legyen a megjelenése, ez egy követelmény a párválasztásában. Társát is rendszeretetre szoktatja, de nem erőltetve, hanem fokozatosan.

 

12. Lelkiismeretes a munkában. Szorgalmasan és lelkiismeretesen dolgozik, komoly energiákat fektet a munkába, épp ezért olyan szakmákban érzi jól magát, ahol munkája gyümölcsét hamar learathatja, olyan munkakörök vonzzák, amelyek gyors sikerélménnyel kecsegtetnek. Bár mások szerint pontos, a Felügyelő utálja a határidős megbízásokat, mert folyton attól fél, hogy nem végez időben.

A típus duálja (a pszichológiailag kiegészítő típus): Jack London, A Vállalkozó (logikai-intuitív extravertált).


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2011. március 6. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 6,112 Kategória: Személyiség » Személyiségtípusok
Előző cikk: INTp - Balzac, A Kritikus Következő cikk: ISFp - Dumas, A Közvetítő


   








Megjegyzések

Béres Andrea
csütörtök, 2012. október 4. 09:03
a legteljesebb kép rólam:)
Törökné-Lakatos Erika
vasárnap, 2012. november 4. 16:42
Húha! Nálam sok pont nem stimmel. Ezek szerint rosszul töltöttem ki a tesztet? :/
Breitigam Henrik
péntek, 2013. január 25. 13:24
Teli találat!

Tisóczki Sándor
vasárnap, 2013. február 10. 11:36
Magamra ismertem !
Bokor Gabriella Ildiko
kedd, 2013. február 19. 14:49
Hat tenyleg sok igazsag van benne!
Tóth Zoltán
hétfő, 2013. február 25. 18:13
Hoppááá...
Gönczi Zoltán
vasárnap, 2013. április 21. 12:55
Így van.
Szalai Ibolya
szombat, 2013. május 18. 21:14
Én is igy érzem
Hutu Zsuzsánna Borbála
szerda, 2014. június 18. 22:18
Hát ez igaz :)
Gero Tibor
szerda, 2014. június 18. 22:33
Szinte a Szuz megfogalamaza.




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: