ENFp - Tom Sawyer, a Pszichológus


ENFp - Tom Sawyer, a Pszichológus

Intuitív-etikai extravertált (irracionális)

Aki látja a saját Énjében az összes kezdetet, és az összes kezdetben az ő saját Énjét, az az összes félelmét elveszíti – Isza Upanisad.

Tom SAWYER - Mark Twain könyvének hőse.

1. A lángoló lelkesedő. Alapvetően lelki beállítottságú, művészi egyéniség. A Pszichológus bármilyen személyes problémát képes gyorsan megoldani, mindig és alapvetően a képességeiben bízik, és előnyben részesíti az azonnali improvizációt az előre történő felkészüléssel szemben. Imádja azokat a helyzeteket, amikor új és izgalmas események történnek, amikor saját és mások képességeit bizonyíthatja; és amikor az események legszokatlanabb alakulására lehet számítani.

2. A Don Juan. Felméri azoknak az embereknek az értékeit és képességeit akikkel találkozik és nagy lelkesedéssel tudatja velük a megfigyeléseit. Gyakran az emberek összekeverik az érzelmeinek drámai megjelenítését a valódi érzelmekkel, ami alapján a Don Juan hírnevet kiérdemli. Ténylegesen az érzelmeiben egy nagyon konzervatív ember, szorosan kapcsolódik a barátaihoz, akik véleménye nagy súllyal nyom nála a latba és teljes egészében meghatározza a hangulatát, viselkedését és ismereteit. Ha valóban playboy, akkor azt nem rejti véka alá.

3. Az Érzékeny. A beszéde gyakran romantikus, mosolya vonzó, de nagyon gyakran csak addig, ameddig az tart. Mottója ‘érzelmi hatalom mindenek előtt és a szexuális szabadság mindenek fölött’.

4. A "Mértékletes". Szabályként mondhatjuk, hogy nem ambiciózus, mivel élvezi a baráti körét és az érdekes dolgok előre megérzését. A Politikus-sal ellentétben, aki szereti, ha egy helyzetet egyértelműen ural, inkább a rejtett uralmat preferálja. A hatása mindenekelőtt arra irányul, hogy más emberek képessége vagy talentuma napvilágra kerüljön.

5. A tudós. Nagyon érzékeny arra, hogy mások hogyan értékelik a mentális képességeit. Gyakran nagy erőfeszítéseket tesz, hogy minél magasabb tudományos fokozathoz, díjakhoz és elismeréshez juthasson: ez megadja annak lehetőségét, hogy tiszta lelkiismerettel dolgozhasson (hogy ne kételkedjen a képzettségében). Könnyen megsértődik, ha más emberek a nekik kedves ötleteiket kritizálják, vagy kétségbe vonják őt vagy a barátainak kepésségeit. Ezért van az, hogy nagyon kedveli azok társaságát, akikkel a meggyőződését megoszthatja.

6. A hangulatember. A hangulata határoz meg mindent: a jövőbeni terveit, az önbecsülését és a világról való véleményét, ötleteit. Az ambiciózus tervek eltüntethetik a csalódottságát és szomorúságát, egy érdekes hír, egy váratlan lehetőség azonnal lelkierőt önt belé. Az unalom meg is tudja betegíteni.

7. Önzetlen. Bármikor kész másoknak segíteni a személyes problémáik megoldásában. A legnagyobb öröm számára, ha egy másoknak reménytelennek tűnő helyzetben megoldást tud adni. Képes a barátságosságát és jóindulatát mindenki felé kimutatni. Azonban a valódi erőfeszítést azok felé tesz, akik számára komolyak és olyankor ezekért az emberekért sokkal többet tesz, mint ami egyébként elvárnának tőle sőt, néha még a saját ígéretén felül is.

8. A megnyerő. Nagyon könnyen megtalálja a közös hangot bárkivel, rokonszenvet kelt, figyelmes és elnéző. Kellemes, barátságos légkört teremt bármilyen társaságban. Nem fogad el visszautasítást és nagyon érzékenyen érinti, ha valaki nem kedveli őt vagy valakit aki számára fontos. Megpróbálja meggyőzni az illetőt, mert az ellenséges magatartás cselekvésre készteti, nem elriasztja, és általában sikerrel jár.

9. A vitapartner. Szeret és tud vitatkozni, beveti a személyes varázsát. Gyakran vitával tereli el a figyelmet arról, hogy valójában nem csinál semmit, tétlenkedik, azt hangoztatja, hogy roppant elfoglalt. Hogyha egy munka kitartó figyelmet és összpontosítást, kitartást igényel, aprólékosságot, akkor egy idő után megunja és továbbáll.

10. A kirobbanó. Kolerikus vagy szangvinikus vérmérsékletű, ezért az érzelmeknek nagyon széles skáláját megtapasztalja. Mivel ő maga nem érzékeny a fájdalomra, a másokét sem mindig érzékeli. Minden helyzetben aktív, tevékeny és kezdeményező, olyankor is, amikor mások passzívak.

11. Az igazság bajnoka. Számára mindenki egyenlő, ezért megveti azokat, akik érdemtelenül érnek el juttatásokat vagy pedig visszaélnek a hatalmukkal.

12. A segítőkész. Szeret segíteni másokon, nagyon élvezi, ha olyan helyzeteket oldhat meg, amit mások nem tudtak, igazi kihívásnak tekinti. Bár mindenkivel kedves és jóindulatú, igazán nagy lelkesedéssel csak azoknak segít akik valamiért fontosak a számára. De ilyen esetben, sokkal több segítséget nyújt, mint amit elvárnak tőle.

A típus duálja (a pszichológiailag kiegészítő típus): Gabin, az Iparos (érzékelő-logikai intrevertált).


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. március 8. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 4,809 Kategória: Személyiség » Személyiségtípusok
Előző cikk: ENFj - Hamlet, A Mentor Következő cikk: ENTj - Jack London, A Vállalkozó


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: