Nyelvi érdekességek

   

A személynévmások tárgyeseti és tulajdonító ragozása.
A magyar nyelv szótára » A szóviszonyító ragokról
Az első személynévmás az egyes számban : engemet, a másodiké : tégedet, rövidültalakban : engem, téged.
A névmódosítók és névutók személyragozása.
A magyar nyelv szótára » A szóviszonyító ragokról
A névmódosítók és névutók is, melyek a latin praeporitiokat képviselik, s nyelvünkben mint más altaji nyelvekben tulajdonkcp postpositiok, vagyis az illető nevek után ragasztatnak, a személynévmásokkal ismét úgy ragoztatnak, mint a tulajdonító nek, és minden birtoknevekazon különbséggel, hogy ezek majd öt, majd három, majd kétágú hangrendet követnek, mi n t:haj-om, fej-em, szém-...
íme a birtokragozás és szemeli/ragozás párhuzamai
A magyar nyelv szótára » A szóviszonyító ragokról
:(én) ház-am, föld-em, nál-ain, töl-em;(te) ház-ad, föld-ed, nál-ad, töl-ed;(ő) ház-a, föld-e, nál-a, töl-e;(mi) ház-unk, föld-ünk, nál-unk, töl-ünk stb.Ezen minták szerint a) névmódosítókkal: (én) benn-em, (te) benn-ed, (ő) benn-e, (mi)benn-ünk, mintha volna : (én) benső-m, (te) bensö-d stb.
Elfeledett szép szavaink
Szótár » Értelmező szótár
  Mapaság már csak úgy jellemezzük a napszakokat, hogy reggel, délben és este, néha hozzá teszzük pontosítva délelőtt vagy délután. Enyire egyszerűen és semmitmondóan, de volt idő az 1700-as években, amikor a pásztorok egy napot számtalan gyönyörű jelzővel illettek. Ezen szavakat hallva vagy olvasva szinte azonnak színekkel együtt látjuk magunk előtt az órákat.
Mesterszavak értelmezése
Szótár » Értelmező szótár
Ábrázolás: képrögzítés, sémától a mesterműig. Fajtái: az árnykép, tükörkép, fénykép, vázlat, tanulmány Ábrázoló geometria: vetített vagy mértani rajz, a vetületek, nézetek segítségével ábrázol. Absztrahálás: elvonatkoztatás, az ábrázolás sajátossága az absztrakció, a stilizálás, a lényegítés, a képjel, a szimbólumalkotás.
Virágok jelentése
Szótár » Értelmező szótár
   Akác:imádom, hogy zárkózott vagy. Ritkán választják csokorba, inkább a természetben csodálják. Édes mézes virága a meleg, édes, barátságot, a boldog fiatalságot idézi. Láttára felidéződik bennünk a gondtalan, vidám kirándulások emléke, séták a szerelmünkkel. (lila): csókollak, csak úgy       Amarílisz: Büszkeség, költészet.
abakusz - azalea
Szótár » Félreértelmező szótár
a barikád másik oldalán Bárányod túlfelén a király meztelen őfelségén nincs sportfelsőruházat a legjobbkor 20-40 év között a nevető harmadik A kacagó bronzérmes a parázna Hímnemű szülő elektromos áramként viselkedne abakusz középkori magyar kiskirály ötlete alapján készített keleti étel abasári Aba Sámuel király részeges leánya, aki egy pince mélyén kénnel megmérgezte ma...
babarc - búvárharang
Szótár » Félreértelmező szótár
babarc a sok babtól hascsikarás gyötörte ember kínlódó arca babérkoszorú fűszernövényre lerakódott szennyeződésből készített győzelmi jelvény Babilon ( Bab Ilon ) magyar népmesehös. Gonosz mostohája toronyba záratta, ahonnan megszökött, mert a tornyot az építök elfelejtették befejezni.
cafrang - cottbus
Szótár » Félreértelmező szótár
cafrang prostituáltak parolijelzése. Sorrendben ( felülröl lefelé ) két lila ; egy lila ; három piros ; két piros ; egy piros ; barna ; kék ; zöld ; kisfröccs ( * fiataloknak: régen az ötszáz forintos lila, a százas piros, az ötvenes barna, a huszas kék, a tizes zöld volt és egy kisfröccs ára jóval kevesebb volt tíz forintnál ) Canal Grande Velencében használatos nagykanál.
csacsacsa - csutora
Szótár » Félreértelmező szótár
Csabagyöngye FC bortermelők focicsapata a húszas években csacsacsa dadogó nöstény szamár. csalán átverésre szakosodott gyomnövény csalánkiütés K.O.

217 cikk | 15 / 22 oldal