Nyelvi érdekességek - Legolvasottabb cikkek

   

Torokhangi kisarjadzások:
A magyar nyelv szótára » A szóképzésről
—h, —g, —k.
Hátratett  mássalhangzók
A magyar nyelv szótára » Az önhangzók működési rendszere nyelvünkben
Csupán a szók hangzatosságát nevelő toldalékok: csalárd, csalár; fogárd, fogár;édesd, édes; könnyűd, könnyű; hosszúd, hosszú; karcsúd, karcsú; kend, ken; fend, fen; csaláng,csalán; foszláng, foszlán; szatying, szatyin; mócsing, mócsin; borzag, borza ; ottang, ottan; itteng,itten; eperj, eper; szeder;, szeder; nyírj, nyír; cser/, cser; bánásai, bandsa; kancsal, kancsa; hangyái, h...
Most lássuk magokat az egyes személyragokat.
A magyar nyelv szótára » A szóviszonyító ragokról
én = —em, —ek. Az én önálló első személynévmásból lett ragozott állapotban: —em és —ek, s a hangrendszerhez alkalmazkodva amaz: am, om és ez: ok, ök. T. i. az első mindneveknél mind igéknél elójön s önhangzója hangrendileg a birtokragozásban a többesszáméhoztartja magát: ház-ak, ház-am; fej-ek, fej-em; szém-ék, szém-ém; bör-ök, bör-öm; tork-ok, tork-om.
Az önhangzók rendszeres viszonya, illetőleg hangrendé a képzőkben és viszonyító ragokban.
A magyar nyelv szótára » Az önhangzók működési rendszere nyelvünkben
Általán ismert dolog nyelvünk szervezetében, hogy a vastaghangu gyökök és törzsekhez vastag, a vékonyhanguakhoz pedig vékony hangu képzők és ragok járulnak, mint a török és némely más altaji vagy szittya nyelvekben. E sajátságnál fogva a szók két fő rendre oszlanak, egyik a vastagok (al vagy mély hangúak) másik a vékonyak (föl vagy magas hangúak) rende.
fjord - jósnő
Szótár » Öszpöröntő szótár
fjord fogkő fogódzó főkolompos főkönyv fokozott föld folt foltos folyókölcsön folyosó főnök fontos forog forró forrong forsz foszfor frontlógós gnóm gödör gödrös gőgös golyóstoll golyószóró gondnok gondos gondozott gonosz górcső görög gőzmozdony gróf gyomor gyöngy gyöngysor gyors gyorsgőzös gyorstöltő gyötör győz hóbort hógolyó hőközpon...
nábob - nuncius
Szótár » Félreértelmező szótár
nábob gazdag indiaiak téli sportja. nadály a tengernek az az állapota, amikor sem apály, sem dagály nincs ( a spanyol „nada“ – semmi – szóból ). nadragulya bikacsapat. Nagy Elán az első sztahanovista, aki a hatalmas lendülettel fogott neki a munkának nagyapó Megáradt az Olaszok legnagyobb folyója nagybani kis leu.
Az önhangzókról, mint szóképzőkről
A magyar nyelv szótára » A szóképzésről
~ó, ~ő.1) A jelen és jövőidő részesülőjének képzője. Véleményünk szerint ezen képző azonos a harmadikszemélynévmással, és a távolra mutató o-, a-nak, valamint a mutató az névmásnak rokon társa,mert melléknévi tulajdonságánál fogva mint jelző az illető alany cselekvését, szenvedését vagy állapotátmintegy rámutatólag határozza meg. Ezen részesülők, vagy melléknevek, pl.
A névszók birtokragozásáról.
A magyar nyelv szótára » A szóviszonyító ragokról
A birtokragozásban (azon kivttl, hogy az elülálló személynévmásoknak csak nyomós -bitás esetében van helyök, pl. én házam és házam, még pedig a többesben rövidült alakban : miház-unk, ti ház-átok, ő ház-ok) három fő elemet különböztetünk meg: a) a birtokképviselő szót,b) a tárgymutatót, c) a személyragot A birtoknév- és személyrag mindenkor nyilván ki vanfejezve.
á
A magyar nyelv szótára » A magyar bötük, illetőleg szóhangok fejtegetése.
A magyar hosszu á hang, a magosságot tekintve általában a rövid nyilt ă hangnak felel meg,azaz a közbeszéd általán véve a hosszu á-t nyiltabban, magasabban ejti mint a rövid zárt ahangot, és csak némely tájbeszédben hallható a hosszú zárt à (= aó hasonló a terpedtangol o-hoz nor, for szókban) például: baatyaam.
zsába - zsurló
Szótár » Félreértelmező szótár
zsába Bibliai királyné, Salamon király felesége. Fiatal lányokat kerített férjének, tekintettel arra, hogy neki magának folyton hexensussza volt. zsakett mini zsákruha. zsandár egyenruhás módosparaszt – lány ( a francia Jeanne d’Arc névből. zsarátnok lovagkori udvari méltóság tűzmester.

217 cikk | 11 / 22 oldal