Nyelvi érdekességek - Szótár

   

Elfeledett szép szavaink
Értelmező szótár
  Mapaság már csak úgy jellemezzük a napszakokat, hogy reggel, délben és este, néha hozzá teszzük pontosítva délelőtt vagy délután. Enyire egyszerűen és semmitmondóan, de volt idő az 1700-as években, amikor a pásztorok egy napot számtalan gyönyörű jelzővel illettek. Ezen szavakat hallva vagy olvasva szinte azonnak színekkel együtt látjuk magunk előtt az órákat.
Mesterszavak értelmezése
Értelmező szótár
Ábrázolás: képrögzítés, sémától a mesterműig. Fajtái: az árnykép, tükörkép, fénykép, vázlat, tanulmány Ábrázoló geometria: vetített vagy mértani rajz, a vetületek, nézetek segítségével ábrázol. Absztrahálás: elvonatkoztatás, az ábrázolás sajátossága az absztrakció, a stilizálás, a lényegítés, a képjel, a szimbólumalkotás.
Virágok jelentése
Értelmező szótár
   Akác:imádom, hogy zárkózott vagy. Ritkán választják csokorba, inkább a természetben csodálják. Édes mézes virága a meleg, édes, barátságot, a boldog fiatalságot idézi. Láttára felidéződik bennünk a gondtalan, vidám kirándulások emléke, séták a szerelmünkkel. (lila): csókollak, csak úgy       Amarílisz: Büszkeség, költészet.
abakusz - azalea
Félreértelmező szótár
a barikád másik oldalán Bárányod túlfelén a király meztelen őfelségén nincs sportfelsőruházat a legjobbkor 20-40 év között a nevető harmadik A kacagó bronzérmes a parázna Hímnemű szülő elektromos áramként viselkedne abakusz középkori magyar kiskirály ötlete alapján készített keleti étel abasári Aba Sámuel király részeges leánya, aki egy pince mélyén kénnel megmérgezte ma...
babarc - búvárharang
Félreértelmező szótár
babarc a sok babtól hascsikarás gyötörte ember kínlódó arca babérkoszorú fűszernövényre lerakódott szennyeződésből készített győzelmi jelvény Babilon ( Bab Ilon ) magyar népmesehös. Gonosz mostohája toronyba záratta, ahonnan megszökött, mert a tornyot az építök elfelejtették befejezni.
cafrang - cottbus
Félreértelmező szótár
cafrang prostituáltak parolijelzése. Sorrendben ( felülröl lefelé ) két lila ; egy lila ; három piros ; két piros ; egy piros ; barna ; kék ; zöld ; kisfröccs ( * fiataloknak: régen az ötszáz forintos lila, a százas piros, az ötvenes barna, a huszas kék, a tizes zöld volt és egy kisfröccs ára jóval kevesebb volt tíz forintnál ) Canal Grande Velencében használatos nagykanál.
csacsacsa - csutora
Félreértelmező szótár
Csabagyöngye FC bortermelők focicsapata a húszas években csacsacsa dadogó nöstény szamár. csalán átverésre szakosodott gyomnövény csalánkiütés K.O.
dadog - dzsömper
Félreértelmező szótár
dadog Hebegö kutya Jack London regényében. dagadó kövér emberek rádióműsora dakota indián zenei elöírás, jelentése kottából ( * kecske: elavult értelmézés, a rendszerváltozás után a szó új jelentést kapott ). dalmata a legújabb japán csoda: automata éneklő robotkutya danaé érdeklödés, vajon nótázásról van-e szó ( népies ). Danmark dán márka ( európai pénznem ).
ebédlő - exteriör
Félreértelmező szótár
ebédlő a nyershús-fogyasztás egyik hátrányos velejárója a kannibáloknál ébresztőóra a nap első 45 perces foglalkozása álomkóros diákok iskolájában édeskés a lépesméz darabolására szolgáló méhészkés égbolt csillagászati térképek árusításával foglalkozó kereskedelmi egység egér tojás(csibe) keltetődik egérmeghajtó program Romlott sajt akció rágcsálóknak. egészség két feleség.
fagott - fuzsijama
Félreértelmező szótár
fagott középkori német szobrász által fenyöböl faragott Isten-képmás. Megfújták. fagy 0 C° alatt tárolt gondolkodó testrész fagylajt jeget szállító kocsi fagylalt Bagaméri a férfikórusban Fahrenheit Az utazással való nagyfokú beteltség ( német ).

74 cikk | 1 / 8 oldal