KÜLÖNBSÉG CSUPÁN 75 ÉV


KÜLÖNBSÉG CSUPÁN 75 ÉV

 

 

 

 

 

 

 

 

 KÜLÖNBSÉG CSUPÁN 75 ÉV

 

 

    Szülőfalum Bakonyszentkirály, Veszprém Megyében egy Bakonyi kis falucska, amely már szinte évszázadok óta 1000 fő lakos körüli lelket számlál. Sokat fényképeztem már az évtizedek során utcáit és tereit, határait, amelyből a világhálóra is felkerült belőle elég sok. Most csupán csak két fényképet hoznék fel ide, azt is különlegessége miatt. A különlegessége nem jelentős, csak annyi, hogy a két kép között mindössze 75 év repült el, ami történelmi léptékkel mérve ugyan nem sok, de emberöltővel igen. Az első fénykép ugyan még nem színes, csak egy színezett képeslap „Bakonyszentkirályi utcarészlet” felirattal, aminek a keletkezési ideje 1931. A másikat én fotóztam 2006 – ban. Mindkettő a Kossuth utcában készült, háttérben a református templommal.

    A helybeliek szinte mindennap járnak arra, ha másért nem, akkor boltba menet, vagy a közelben lévő „Fácán” nevezetű „becsületsüllyesztő” intézményt látogatva, ezt is főképpen a férfinép, de azért a gyengébb nem képviselőiből is betévednek esetenként. Természetesen ezzel senkit nem szeretnék megbántani, mert a toroköblítő intézményeket erre találták ki. Aki csak átutazóban van a falun keresztül, annak talán semmit nem mondanak ezek a felvételek, de a helybeliek, főleg akik még eredetiben is láthatták az első fényképen megörökített pillanatot, már nagyon kevesen vannak, de még biztosan emlékeznek rá. Én is csak a leírásokból tudom és Édesapám egykori elbeszéléseiből, hogy abban az időben mik voltak és kik laktak az utcának a képeken ábrázolt épületeiben.

   Ettől függetlenül, mint érdekességet Mindenkinek a szíves figyelmébe ajánlom. Nem árt egy kicsit ezen a téren sem nosztalgiázni még nekem sem, aki azért elég sok mindent tudok Szülőfalumról, aminek nagy részét szintén Áldott Emlékű Édesapámnak köszönhetem. Nyugodjék Békében.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2015. 09. 06. Vasárnap Délelőtt 10: 00


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2015. szeptember 6. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 677


   








Megjegyzések

Nagy Bálint
vasárnap, 2015. szeptember 6. 10:16
Kedves Barátaim!
A másik fénykép, amiről a cikkben írtam-:)))




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: