„VOLTÁL MÁR NYÚLON?”


„VOLTÁL MÁR NYÚLON?”

 

 

 

 

 

 

 

„VOLTÁL MÁR NYÚLON?”

 

 

    Lassan már a hatvannyolcadik évemhez közeledve elmondhatom, hogy sokfelé megfordultam már az Országban és bizony számtalan esetben kissé furcsálltam a települések elnevezését, mert számomra valamiért idegenül hangzottak a mifelénk megszokottakhoz képest. A lakó és tartózkodási helyének nevét azonban senki nem választhatja meg annak alapján, hogy tetszik, vagy nem tetszik az elnevezése. Főleg nem, ha netalán ott is született és senki nem vette zokon, mert itt éltek emberemlékezet óta a felmenői az illetőnek. Nem tudható, hogy az évek, évtizedek, vagy évszázadok során miként történhetett az, hogy ma már kissé furcsának tűnő elnevezés lett a falu, város, vagy bármilyen település elnevezése és az kinek köszönhető.

   Vannak olyanok, amelyek viccesek, vagy testrészekkel, ételekkel, keresztnevekkel és egyebekkel is kapcsolatosak, de valamiért mégis ott helyben senkinek nem fordul meg a fejében az, hogy javasolják lakóhelyük nevének a megváltoztatását. Az évek során, főleg az úgynevezett „Rendszerváltás” óta előszeretettel, a mindenkori politika kényének – kedvének kitéve sok utcát megváltoztattak, mert valamiért már nem passzolt bele a hatalom birtokosainak a tűrésküszöbébe és tűzzel – vassal, költséget nem kímélve dobták sutba azokat a neveket, amik az ott lakókat soha nem zavarták, sőt. Itt nem csak politikus, hanem történelmi személynevek is a süllyesztőbe kerültek valamiért, de ezt csak a mondandóm mellékágának szempontjából említettem meg.

    Ma már semmin nem csodálkozom, legfeljebb elmosolyodom, ha olyan nevekkel találkozom, amikkel eddig még sohasem. Vannak közöttük olyanok is, amik esetleg kissé „ocsmányul” hangzanak, de ha az ottaniakat nem zavarja, akkor én minek problémázzak ezen?

Érdekesség kedvéért pár településnevet összegyűjtöttem, hogy érzékeltessem azt, amiről az eddigiekben írtam:

 

Baj, Beled, Bugyi, Cibakháza, Csámpa, Dörgicse, Furkótelep, Gyula, Heréd, Hollókő, Jósvafő, Köröm, Lábatlan, Nőtincs, Nyúl, Rum, Sikátor, Szalafő, Szalonna, Szántód, Torony, Tyukod, Vatta, Velem, Zengővárkony, stb.

 

    Ifjúkoromban, mikor elvégeztem az Általános Iskolát, Győrbe kerültem a MÜM.400 - as számú Iparitanuló Intézetébe vasesztergályos tanulónak.  Albérletben laktam és havonta, ritkább esetben kéthetente jöttem haza Szülőfalumba Bakonyszentkirályra. Szüleim szegény parasztok voltak és nem engedhettem meg magamnak, hogy sűrűbben hazajárjak, hiszen nem vetett fel bennünket a pénz. A falunk 42 kilométerre volt Győrtől, ezért a haverokkal az utak során állandóan viccelődtünk egymással és örültünk annak, ha valakit bele tudtunk ugratni valamilyen cikis helyzetbe egy nem várt fordulattal. Újonc, elsőéves lévén, egyszer engemet is „beavattak” ezen a téren, hiszen még nem ismertem őket annyira, hogy tudtam volna mi a szándékuk ezen a téren.

   Írásomban a furcsanevű településekről szóltam eddig, most sem folytatom mással. Győrtől nem messze van egy falu, amit egyszerűen, csak Nyúlnak hívnak és oda – vissza mindig azon át közlekedtünk az autóbusszal. A település nevét már tudtam, mégis gyanútlan voltam, mikor az egyik alkalommal az egyik rutinos haver megszólított:

„Idefigyelj Bálint! Voltál már Nyúlon?”

Cseppet sem gondolkodva, azonnal válaszoltam, hiszen nemrég haladtunk át a falun és természetes volt, hogy erre értettem a kérdést. „Persze, hogy voltam!”

Ekkor már kórusban, teli szájjal röhögtek tanulótársaim és én nem tudtam mire vélni, mikor a kérdező, még mindig hahotázva felelt vissza:

„Akkor menj kecskére!”

    Kicsit elszégyelltem magamat, hogy sikerült beleesnem a csapdába, de azért nem haragudtam rájuk a beugratás miatt. Mi sem volt természetesebb, hogy később én is alkalmaztam ezt olyanoknál, akik még nem ismerték a Nyúllal kapcsolatos viccelődést ezen a környéken elhaladva. Később, ha az egykori haverokkal összeakadva szóba került, valaki biztosan harsányan elkiáltotta magát:

 

„VOLTÁL MÁR NYÚLON?

AKKOR MENJ KECSKÉRE!”

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2015. 09. 07. Hétfő Délelőtt 11: 15

 

 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2015. szeptember 7. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 890


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: